«Η λιτότητα σκοτώνει την υγεία στην Ελλάδα»

4C7454F5C5E2F5809E76FC75E82B60DC.jpg

  «Αν η λιτότητα ήταν κλινική δοκιμή θα την είχαν σταματήσει», σχολιάζει το CNN, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν καταστροφικές συνέπειες στο σύστημα υγείας. Το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει, επίσης, τα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών αλλά και την διάδοση ασθενειών.

«Παρακολουθούμε σαστισμένοι την καταστροφή να συντελείται σε αργή κίνηση λόγω των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι πολιτικοί συνεχίζουν να αγνοούν τις αποδείξεις των καταστροφικών συνεπειών. Η λιτότητα σχεδιάστηκε για να συρρικνωθούν τα χρέη. Τρία χρόνια αφότου ξέσπασε η κρίση χρέους, οι αποδείξεις είναι εμφανείς: η αυστηρή, δίχως διάκριση λιτότητα δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος και οι επιπτώσεις της είναι συντριπτικές», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται δε, πως «σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώθηκαν πάνω από 10.000 αυτοκτονίες συγκριτικά με την τριετία 2007-2010, ένας αριθμός που είναι πάνω από τις ιστορικές τάσεις, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις οικονομίες με τις χειρότερες επιδόσεις».

Οι συντάκτες του CNN αναφέρουν πως οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη δεν είναι αναπόφευκτες επιπτώσεις της ύφεσης. «Οι χώρες που επέβαλαν περικοπές στους προϋπολογισμούς της υγείας και της πρόνοιας είχαν σαφώς χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της υγείας από ότι τα κράτη που επέλεξαν την ανάπτυξη αντί της λιτότητας», επισημαίνουν.

«Η Ελλάδα για παράδειγμα, βρίσκεται εν μέσω μιας καταστροφής στον τομέα της δημόσιας υγείας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το CNN, υπενθυμίζοντας τις περικοπές των δαπανών για την υγεία, που έφθασαν το 40%, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να «πιάσει» τους τρόικας. «Αυτές οι περικοπές γίνονται όχι με το νυστέρι, αλλά με το χασαπομάχαιρο», όπως σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, τον οποίο επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων AIDS και ελονοσίας, το CNN τονίζει ότι υπάρχουν διάφοροι «μύθοι» που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές εξηγήσεις για τα καταστροφικές επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της υγείας:

Ο πρώτος μύθος: «Το σύστημα υγείας της Ελλάδας είναι υπερβολικό και ανεπαρκές». Ωστόσο υπάρχουν μόνο 5 νοσοκομειακά κρεβάτια ανά 1.000 άτομα στην Ελλάδα, έναντι των 8 ανά 1000 άτομα στην Γερμανία, υποστηρίζει από την πλευρά του το CNN καταρρίπτοντας τον πρώτο μύθο.

Ο δεύτερος μύθος: «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες». Αλλά το 2011 ο μέσος Έλληνας πολίτης δούλεψε 2038 ώρες ετησίως- 600 ώρες περισσότερες από τον μέσο Γερμανό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που επικαλούνται οι συντάκτες.

Ο τρίτος μύθος: «Τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης σπαταλούνται». Αλλά τα χρήματα των πακέτων διάσωσης δεν προορίζονται για την στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας, αφού επιστρέφονται σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες στην Γερμανία, την Γαλλία και την Βρετανία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *