Η κρίση αυξάνει τις «δερματοπάθειες του στρες»

 
Η οικονομική κρίση μπορεί να βλάψει την υγεία (και) του δέρματος. Εννέα στους δέκα βρετανούς δερματολόγους αναφέρουν πως από τότε που άρχισε, παρατηρούν αύξηση στα κρούσματα εκζέματος, ψωρίασης και άλλων δερματοπαθειών που σχετίζονται με το στρες.


Με την πρόσθετη ψυχική επιβάρυνση από τις δερματοπάθειες να οδηγούν μερικούς ασθενείς σε πράξεις αυτοτιμωρίας ή ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό, το Βρετανικό Ίδρυμα Δερματολογίας (BSF) τονίζει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζονται και τα υποκείμενα συναισθηματικά προβλήματα των ασθενών, μαζί με τα δερματολογικά.

Η Βρετανική Εταιρεία Δερματολόγων (BAD) ρώτησε σχετικώς 105 μέλη της, ανακαλύπτοντας πως το 41% παρατηρούν «αξιοσημείωτη» αύξηση στα νοσήματα του δέρματος που σχετίζονται με το στρες.

Ο ένας στους δύο, εξάλλου, δήλωσαν πως έχουν δει «μικρή» αύξηση, ενώ το 5% μίλησαν για «τεράστια» αύξηση.
Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα κατά το ετήσιο συνέδριο της BAD, αποκάλυψε επίσης πως το έκζεμα είναι η δερματοπάθεια με τη μεγαλύτερη αύξηση λόγω οικονομικής κρίσης.

Ακολουθούν η ακμή, η ψωρίαση και η λεύκη, κατά την οποία εμφανίζονται λευκές περιοχές στο δέρμα.

Σχεδόν οι μισοί από τους ειδικούς που απάντησαν στην δημοσκόπηση, τόνισαν πως πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά υπ’ όψιν οι ψυχολογικές πιέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δερματολογικά προβλήματα. Και πολλοί ζήτησαν να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε ψυχολόγους.

Τα νέα ευρήματα ακολουθούν προγενέστερη μελέτη του BSF, που έδειξε ότι πολλοί πάσχοντες από δερματοπάθεια έχουν πέσει δημοσίως θύματα ειρωνικών σχολίων.

Επιπλέον, ένας στους έξι από τους 729 άντρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν, είχαν δηλώσει ότι η δερματοπάθεια τούς δημιουργεί τεράστια συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ 7 είπαν πως κάποιες στιγμές στέφτονται πως καλύτερα θα ήταν να πέθαιναν από το να συνεχίσουν να ζουν έτσι.

«Οι πάσχοντες από δερματοπάθειες συχνά αισθάνονται τόσο άσχημα για το πρόβλημά τους, ώστε πλήττεται βάναυσα η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του BSF δρ Άντονι Μπιούλι, σύμβουλος Δερματολογίας.

«Δυστυχώς τείνουμε να υποτιμούμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των δερματολογικών προβλημάτων, παρότι αυτά είναι πολύ πιο επιβαρυντικά για τον ψυχισμό των ασθενών απ’ ό,τι νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης».

«Η οικονομική ύφεση αποτελεί πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα, που εντείνει τη δυστυχία των ασθενών», πρόσθεσε.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *