Η καρνιτίνη προστατεύει την καρδιά

60A7012246E2F94AB5D7D962E5454F2B.jpg

  Μία από τις ουσίες της διατροφής, που τελευταία θα λέγαμε πως ακούγεται πολύ, είναι η καρνιτίνη. Η καρνιτίνη λοιπόν πρωτοανακαλύφθηκε το 1905 όταν απομονώθηκε από μυϊκό ιστό μοσχαριού.

Πενήντα χρόνια αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες έρευνες σχετικά με την δράση της καρνιτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η καρνιτίνη έχει χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε καταστάσεις μυοκαρδιοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ερευνών που αφορούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Η πολύτιμη λοιπόν αυτή ουσία, παράγεται από τον οργανισμό μας μέσω δύο αμινοξέων υπό την επάρκεια βιταμίνης C, B6, νιασίνης και σιδήρου.

Παραταύτα έλλειψη σε καρνιτίνη μπορεί να εμφανιστεί σε καταστάσεις υπερθυρεοειδισμού, σε πολύ έντονη και παρατεταμένη άσκηση και σε τήρηση δίαιτας χορτοφαγικού τύπου. Καλές πηγές καρνιτίνης είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *