Η κάνναβη καθιστά τον πόνο πιο ανεκτό

 
Η κάνναβη καθιστά πιο ανεκτό τον πόνο παρά τον μειώνει, υποδεικνύει νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Χρησιμοποιώντας απεικονιστικές μεθόδους, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ψυχοενεργή ουσία στην κάνναβη μειώνει τη δραστηριότητα σε περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με συναισθηματικές πλευρές του πόνου.


Ωστόσο η επίδραση στον πόνο ποίκιλε σε μεγάλο βαθμό.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Pain».

Οι ερευνητές επέλεξαν 12 υγιείς άντρες να λάβουν μέρος στη μικρή έρευνα.

Δόθηκαν στους συμμετέχοντες είτε 15 mgTHC (delta-9-tetrahydrocannabinol) – το συστατικό που ευθύνεται για το ανέβασμα- είτε εικονικό φάρμακο.

Στη συνέχεια το δέρμα του ποδιού των εθελοντών αλείφθηκε με κρέμα για να προκληθεί πόνος. Η κρέμα ήταν είτε ψευδής είτε περιείχε τσίλι, που προκάλεσε αίσθηση καψίματος.

Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε 4 μαγνητικές τομογραφίες που αποκάλυψαν πώς η εγκεφαλική δραστηριότητα άλλαζε όταν μειώθηκε η αίσθηση του πόνου.

Ο ερευνητής Dr Michael Lee, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως με την THC, σε μέσους ανθρώπους, αυτοί δεν ανέφεραν αλλαγή στο κάψιμο αλλά ο πόνος τους ενοχλούσε λιγότερο.

Μαγνητική τομογραφία έδειξε μειωμένη δραστηριότητα σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που εξηγούν την ανακούφιση του πόνου που ένιωσαν οι συμμετέχοντες.

Ο Dr Lee υπέδειξε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του ποιος θα ωφεληθεί από τη λήψη κάνναβης για την ανακούφιση του πόνου επειδή δεν το κάνουν όλοι. Πρόσθεσε ότι στο μέλλον μπορεί να κατορθώσουμε να προβλέψουμε ποιος θα ανταποκρίνεται στην κάνναβη αλλά χρειάζονται έρευνες σε ασθενείς με χρόνιο πόνο σε μεγαλύτερες περιόδους.

Πρόσθεσε ότι η κάνναβη δεν φαίνεται να δρα ως συμβατικό φάρμακο για τον πόνο. Ορισμένοι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά, άλλοι καθόλου ή ακόμα και φτωχά.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν μικρή μείωση στις περιοχές του εγκεφάλου που κωδικοποιούν την αίσθηση του πόνου, που είναι αυτό που τείνουμε να βλέπουμε με φάρμακα όπως τα οπιοειδή.

Αντ’ αυτού η κάνναβη φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τη συναισθηματική αντίδραση στον πόνο με ποικίλους τρόπους.

Ο Mick Serpell, του Glasgow University, δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που ήδη είναι γνωστό. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κάνναβη μπορεί να είναι τρόπος αποσύνδεσης για τον ασθενή παρά ανακουφιστικό του πόνου-αλλά μπορούμε να το δούμε να συμβαίνει με τα οπιοειδή επίσης.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *