Η κακή πλευρά της καλής χοληστερίνης HDL

6074FE655D75A3748A1E880C7247C503.jpg

  Η καλή χοληστερίνη HDL έχει και μια κακή πλευρά που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφραγμάτων, υποστηρίζουν τώρα Αμερικανοί ερευνητές.

Η HDL γνωστή ως καλή χοληστερίνη, είναι γνωστό ότι διατηρεί καθαρό τον αυλό των αγγείων και θεωρείται ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά η ομάδα των ερευνητών της Κλινικής Cleveland διαπίστωσε βάσει πειραμάτων, ότι μπορεί να αποκτήσει ανώμαλη και δυσλειτουργική μορφή που οδηγεί ακόμη και σε απόφραξη των αγγείων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε κάτι σε ότι αφορά την υγιεινή διατροφή, αλλά ότι η υπόθεση της καλής HDL, μάλλον είναι πιο πολύπλοκη από ότι πίστευαν ως τώρα.

Είναι γνωστό ότι η κακή LDL χοληστερίνη εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών και οδηγεί στη δημιουργία πλακών που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η HDL από την άλλη πλευρά, θεωρείται καλή επειδή κυκλοφορεί στα αγγεία και καταλήγει στο ήπαρ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια καλή αναλογία καλής HDL προς την κακή LDL είναι ωφέλιμη για την υγεία.

Ωστόσο, στην έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine έδειξαν ότι η «συμπεριφορά» της HDL είναι πιο περίπλοκη και ότι αυτή μπορεί να τροποποιηθεί σε μια ανώμαλη μορφή στα τοιχώματα των αρτηριών με αποτέλεσμα η «συμπεριφορά» της HDL που κυκλοφορεί στο αίμα να διαφέρει από αυτής της HDL που βρίσκεται στα τοιχώματα των αρτηριών, με την τελευταία να είναι δυσλειτουργική και να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.

Επιπλέον, μικρές ποσότητες της μη φυσιολογικής HDL καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να ανιχνευτούν σύμφωνα με τους ερευνητές. Εξετάσεις σε 627 ασθενείς έδειξαν ότι τα επίπεδα της ανώμαλης HDL στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης πρόβλεψης των καρδιαγγειακών νόσων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι βάσει των ευρημάτων τους, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέα τεστ ανίχνευσης της μη φυσιολογικής HDL, καθώς και να γίνουν έρευνες για φάρμακα που θα παρεμποδίζουν τον σχηματισμό και την δράση της.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *