Η ιατρική προοδεύει και χαρίζει ελπίδα

Ετος σημαντικών επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα της Υγείας αναμένεται να είναι το 2013.

Εντυπωσιακές θεραπείες και ερευνητικά πρωτόκολλα βρίσκονται στην τελική τους φάση και αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών. Πρόκειται για νέες συσκευές, σκευάσματα και διαγνωστικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς της πανεπιστημιακής κλινικής του Κλίβελαντ των ΗΠΑ, εννέα από αυτές ξεχωρίζουν και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


1 Επέμβαση κατά της παχυσαρκίας για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η άσκηση και η σωστή δίαιτα δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τον διαβήτη. Από τη στιγμή που ο ασθενής φτάσει να είναι 40 κιλά πάνω από το κανονικό του βάρος δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν και τα αντιδιαβητικά σκευάσματα θεωρούνται αποτελεσματικά, οι μισοί από τους ανθρώπους που τα παίρνουν δυσκολεύονται να ελέγξουν την ασθένειά τους. Αντιμετωπίζουν, συνεπώς, άμεσο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο, τύφλωση, εγκεφαλικό και ηπατική ανεπάρκεια. Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θεωρείται πλέον ικανή να απαλλάξει τους ασθενείς από τον διαβήτη τύπου 2. Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι η εγχείρηση πρέπει να γίνεται στην αρχή της θεραπείας και να μη χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο.

2 Συσκευή νευρορρυθμιστών κατά του πονοκεφάλου και των ημικρανιών

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_118.jpeg

Πρωτοποριακές θεραπείες και ερευνητικά πρωτόκολλα βρίσκονται στην τελική τους φάση και αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από σοβαρές ασθένειες που μαστίζουν την Οικουμένη.

Η δέσμη νεύρων του σφηνοϋπερώιου γαγγλίου (SPG) η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης είναι εδώ και χρόνια ο «στόχος» των θεραπειών της ημικρανίας. Το τελευταίο διάστημα οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα νέο διεγερτικό της συγκεκριμένης δέσμης νεύρων. Πρόκειται για μια συσκευή νευρορυθμιστών, σε μέγεθος αμυγδάλου, που τοποθετείται με μια μικρή χειρουργική τομή μέσα στο πάνω ούλο. Οταν ο ασθενής αισθάνεται ότι αρχίζει ο πονοκέφαλος, τοποθετεί το τηλεκοντρόλ που του έχει χορηγηθεί στο μάγουλο και στέλνει την απαραίτητη διέγερση στο SPG μπλοκάροντας τον πονοκέφαλο σε 5 έως 10 λεπτά. Οι έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν ότι το 68% των ασθενών που δοκίμασαν τη μέθοδο είχαν καλά αποτελέσματα.

3 Φασματομετρία για την ταυτοποίηση βακτηρίων:

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_27.jpeg

Ακόμη και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια η ταυτοποίηση των βακτηρίων μπορεί να πάρει αρκετές μέρες. Το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται, ωστόσο, μια νέα τεχνολογία φασματομετρίας η οποία είναι πιο ακριβής και φθηνότερη από τις μέχρι σήμερα γνωστές μεθόδους. Με τη χρήση αυτού του συστήματος η ταυτοποίηση του βακτηρίου χρειάζεται πλέον μερικά λεπτά αντί για μερικές μέρες. Με τη γρήγορη ταυτοποίηση ο γιατρός μπορεί να αποφύγει τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, στα οποία πολλοί άνθρωποι είναι ανθεκτικοί, και να ακολουθήσει γρηγορότερα μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

4 Συσκευή χειρός κατά του μελανώματος

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_36.jpeg

Η συσκευή σχεδιάστηκε αρχικά από τις ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να κατευθύνει πυραύλους! Τοποθετείται στο δέρμα από τον γιατρό για να εντοπίσει αλλοιώσεις με χαρακτηριστικά μελανώματος. Χωρίς να γίνεται τομή στο δέρμα, εκπέμπει δέσμη φωτός στο προς εξέταση σημείο. Τα δεδομένα που λαμβάνονται περνούν στον υπολογιστή και οπτικοποιείται η περιοχή κάτω από το δέρμα. Με τη χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων αναλύονται τα δεδομένα και σε λιγότερο από ένα λεπτό ο δερματολόγος έχει πλήρη εικόνα. Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε 1.300 ασθενείς και θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες που έχουν γίνει για τη διάγνωση του μελανώματος. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 98% των μελανωμάτων.

5 Φάρμακα κατά του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη:

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_41.jpeg

Με έναν ανενεργό ιό οι επιστήμονες αντιμετώπισαν τα βακτήρια τα οποία ευθύνονται για τα σημάδια στο δέρμα.

Η πρόοδος της Ιατρικής στον συγκεκριμένο τομέα είναι αλματώδης. Τα τελευταία δύο χρόνια εγκρίθηκαν πέντε νέα φάρμακα, ενώ ακόμα ένα, το διχλωρικό ράδιο 223, αναμένεται να εγκριθεί το επόμενο διάστημα. Πολλοί ερευνητές είναι πλέον αισιόδοξοι ότι με τα νέα φάρμακα ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη θα μετατραπεί σε μια χρόνια ασθένεια που δεν θα απειλεί τη ζωή των ασθενών αν ακολουθηθούν η κατάλληλη θεραπεία και ο σωστός τρόπος ζωής.

6 Ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού
Πρόκειται για μία εξέλιξη της υπάρχουσας εξέτασης, η οποία επιτρέπει τη λήψη τρισδιάστατης εικόνας από την περιοχή του μαστού. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες είναι σε θέση να εντοπίσουν μικρά καρκινικά κύτταρα.

7 Νέου τύπου οφθαλμολογικά λέιζερ:
Σε αντίθεση με το χειρουργικό νυστέρι, το οποίο κάνει τομή, το λέιζερ διαχωρίζει τον ιστό. Νέες τεχνολογίες έχουν εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές και βρίσκονται στη διάθεση των ειδικών για την αντιμετώπιση του καταρράκτη. Παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις, επιτρέποντάς τους να κάνουν πιο μικρές και ακριβείς τομές. Μπορούν, επίσης, να ολοκληρώσουν τον χειρουργικό στόχο με λιγότερο χρόνο παραμονής στο μάτι, γεγονός το οποίο μειώνει τις φλεγμονές και επιτρέπει την όσο το δυνατόν καλύτερη επαφή του φακού.

8 Εξωσωματική αιμάτωση των πνευμόνων:
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από το 40% των μοσχευμάτων πνευμόνων θεωρούνται ακατάλληλα για μεταμόσχευση. Τα εν λόγω όργανα μπορούν πλέον να τοποθετηθούν σε λήπτες με καλύτερες προϋποθέσεις, χάρη σε μία εξωσωματική συσκευή αιμάτωσης. Η διαδικασία «πλύσης των πνευμόνων» μπορεί να αναστρέψει τον τραυματισμό του οργάνου που πρόκειται να μεταμοσχευθεί. Η διαδικασία διαρκεί τέσσερις έως έξι ώρες και στο διάστημα αυτό οι πνεύμονες αποκαθίστανται και γίνονται έτοιμοι για μεταμόσχευση. Η μέθοδος έχει πάρει έγκριση στην Ευρώπη και στον Καναδά και δοκιμάζεται τώρα σε μία μεγάλη κλινική μελέτη η οποία είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.

9 Σπονδυλωτές συσκευές για την αντιμετώπιση ανευρυσμάτων:
Το 20% έως 40% των ατόμων με αορτικά ανευρύσματα δεν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με τα ειδικά στεντς, που χρησιμοποιούνται σήμερα, εξαιτίας ανατομικών θεμάτων. Χάρη στην ανακάλυψη νέων υλικών, οι χειρουργοί μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν ασθενείς με περίπλοκα ανευρύσματα χωρίς να χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να φτιαχτούν στεντς στις διαστάσεις που απαιτούνται για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Τα νέα υλικά περιέχουν πολλούς κλάδους, για τις νεφρικές και τις μεσεντέριες αρτηρίες.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_51.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_61.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_7247.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_81.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_9.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *