Η γυμναστική βοηθά στην κούραση

BF9667220F6A9AF1A188659A879DB101.jpg

  Σύμφωνα με μια νέα έρευνα η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 εθελοντές, που δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με την γυμναστική, αλλά που συχνά εξέφραζαν παράπονα για χρόνια κόπωση.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις κύριες ομάδες. Η πρώτη ομάδα άρχισε να γυμνάζεται με μέτρια ένταση για περίπου μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες. Η δεύτερη ομάδα γυμναζόταν επίσης με την ίδια συχνότητα αλλά με ιδιαίτερα χαμηλή ένταση ενώ η τρίτη ομάδα δε γυμναζόταν καθόλου. Και οι 36 συμμετέχοντες δεν έπασχαν από κόπωση λόγω συγκεκριμένου ιατρικού προβλήματος.

Η κούραση τους, όπως ισχυρίζονταν αλλά και όπως διαπιστώθηκε ιατρικά, ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και ελάχιστης ξεκούρασης. Η χαμηλή ένταση άσκησης ήταν ένα μισάωρο χαλαρό περπάτημα και η μέτρια ένταση αντιστοιχούσε σε βάδην σε δρόμο ανηφορικό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Και στις δύο ομάδες που γυμνάζονταν, η ενεργητικότητα αυξήθηκε κατά 27% συγκριτικά με εκείνη την ομάδα, που δεν γυμναζόταν καθόλου. Ωστόσο, δεν είναι κάθε είδος γυμναστικής κατάλληλο για την αντιμετώπιση της κούρασης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η ομάδα που γυμναζόταν χαλαρά, μείωσε κατά 65% την αίσθηση της κόπωσης, που αισθανόταν σε αντίθεση με την ομάδα, που γυμναζόταν έντονα, που ένιωσε την κόπωση να μειώνεται κατά 49%.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσει κάποιος και να αποβάλλει το άγχος και τη βασανιστική κόπωση της δουλειάς, είναι να καθιερώσει 3 φορές την εβδομάδα μια μισάωρη «χαλαρή» άσκηση, όπως π.χ. το περπάτημα, το ποδήλατο ή το βάδην, προκειμένου να βελτιώσει όχι μόνο την φυσική του κατάσταση αλλά και να αποχαιρετήσει την κούραση του γραφείου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *