Η εξωσωματική αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας

 
Η διέγερση των ωοθηκών των γυναικών μέσω ορμονών κατά το πρώτο στάδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας στα παιδιά που θα γεννηθούν.


Η έρευνα που έγινε στη Γαλλία συνδέει για πρώτη φορά την ορμονοθεραπεία και την παιδική λευχαιμία. Σε αυτήν μελετήθηκαν 2.500 παιδιά μαζί με τις μητέρες του, από τα οποία τα 764 είχαν λευχαιμία και τα υπόλοιπα ήταν υγιή. Παράλληλα εξετάσθηκε ο τρόπος σύλληψης των παιδιών από τις μητέρες τους, οι τυχόν θεραπείες που αυτές είχαν κάνει κ.α.

Η χορήγηση ορμονών αυξάνει κατά 2,6 φορές τον κίνδυνο το παιδί να εμφανίσει την πιο κοινή μορφή παιδικής λευχαιμίας, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, ενώ αυξάνει κατά 2,3 φορές τον κίνδυνο για μια πιο σπάνια μορφή, την οξεία μυελοειδή λευχαιμία.

Κίνδυνος, αν και ελαφρά μικρότερος, υπάρχει και για τα παιδιά εκείνων των μητέρων που προσπάθησαν για πάνω από ένα χρόνο να μείνουν έγκυες και έκαναν τη σχετική ορμονοθεραπεία, αλλά τελικά κατάφεραν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων.

Η γαλλική έρευνα δεν βρήκε να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις διαφορετικές μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στον κίνδυνο της λευχαιμίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *