Η έμμηνος ρύση επηρεάζει το άσθμα

 
Ο μηνιαίος κύκλος της γυναίκας επηρεάζει τη σοβαρότητα των αναπνευστικών συμπτωμάτων, επιδεινώνοντας δυνητικά παθήσεις όπως το άσθμα, αναφέρει νέα έρευνα.


Ερευνητές στη Νορβηγία μελέτησαν σχεδόν 4.000 γυναίκες και ανακάλυψαν χειρότερα συμπτώματα τις μέρες γύρω από την ωορρηξία. Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine», ότι πιθανόν μπορεί να προσαρμόζεται η φαρμακευτική αγωγή.

Το Asthma UK σημείωσε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει γυναίκες με άσθμα να ελέγξουν καλύτερα την πάθησή τους. Όλες οι γυναίκες που μελετήθηκαν είχαν τακτικό κύκλο διάρκειας 28 ημερών ή λιγότερο και καμία δεν έπαιρνε αντισυλληπτικά.

Από όσες μελετήθηκαν, ποσοστό 28.5% ήταν καπνίστριες και 8% είχαν διαγνωστεί με άσθμα. Συμπτώματα συριγμού ήταν χειρότερα μεταξύ των ημερών 10-22 του κύκλου με μικρή πτώση κοντά στο σημείο της ωορρηξίας για τις περισσότερες.

Η ρηχή αναπνοή ήταν χειρότερη μεταξύ 7ης και 21ης ημέρας, πάλι με μικρή πτώση γύρω από την ωορρηξία. Η έρευνα ανακάλυψε ότι δεν ήταν μόνο οι γυναίκες με άσθμα που εμφάνιζαν τέτοια συμπτώματα και διακυμάνσεις. Ο βήχας ήταν χειρότερος μετά την ωορρηξία για όσες είχαν άσθμα, τις υπέρβαρες και τις καπνίστριες.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί ενδεχομένως να έχουν άμεση επίδραση στους αεραγωγούς και έμμεση στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στη λοίμωξη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr Ferenc Macsali, του Haukeland University Hospital, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν πως τα αναπνευστικά συμπτώματα ποίκιλαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του κύκλου. Πρόσθεσαν ότι υπήρχαν μεγάλες αλλαγές στη συχνότητα συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του κύκλου. Ανακάλυψαν επίσης έντονες ποικιλίες συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του κύκλου σε γυναίκες με άσθμα και δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες μπορεί να χρειαστούν εξατομικευμένες αγωγές.

Η προσαρμογή των φαρμάκων για το άσθμα στον κύκλο μιας γυναίκας μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής κατά του άσθματος και να μειώσει την αναπηρία και το κόστος στην υγεία που συνδέεται με το άσθμα στις γυναίκες.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *