Η έλλειψη ύπνου στους εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη

 
Στοιχεία από 15.500 εφήβους ηλικίας 12-18 ετών μελέτησαν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη και ανακάλυψαν πως όσο νωρίτερα για ύπνο οι έφηβοι τόσο λιγότερο τους απειλεί η κατάθλιψη.


Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπεφταν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα ήταν 24% πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που πήγαιναν για ύπνο πριν από τις 10 το βράδυ. Ακόμη, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με αυτούς που συμπλήρωναν οκτώ ώρες ύπνου.

Επιπλέον, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπεφταν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα ήταν 20% πιο πιθανό να κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 48% για εκείνους που κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα.

Αντίθετα, οι έφηβοι που κοιμούνταν επαρκείς ώρες ήταν 65% λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις συναισθηματικές αντιδράσεις και να οδηγήσει σε κακή ψυχική διάθεση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *