Η έλλειψη ύπνου… παχαίνει

 
Λιγότερες από επτά ώρες ύπνου οδηγούν συνήθως σε… επιδρομές στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας για εξεύρεση διαφόρων σνακ, με αποτέλεσμα… ο δείκτης της ζυγαριάς να ανεβαίνει!


Και φυσικά όταν κανείς είναι και κουρασμένος… η άσκηση είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται να κάνει.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφίμων… παχαίνουν. Αλλά το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει και η έλλειψη ύπνου. Η διάρκεια ύπνου συνδέεται με την απώλεια βάρους» λέει η fitness Nicki expert Waterman.

«Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, καθώς ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες όταν κοιμάται, αλλά σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε 18.000 ενήλικες, οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από επτά ώρες τη μέρα είχαν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, συγκριτικά με όσους περνούσαν περισσότερες από επτά ώρες τη νύχτα στο κρεβάτι τους» πρόσθεσε!

Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό ίσως είναι ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό, μιας πρωτεΐνης που καταστέλλει την όρεξη. Αυξάνει ακόμη τα επίπεδα της γκρελίνης, μιας ορμόνης που κάνει το άτομο να θέλει να τρώει πιο πολύ.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε μερικούς από τους παρακάτω τρόπους για να βοηθηθείτε:

1. Πιείτε χαμομήλι, καθώς είναι χαλαρωτικό και προετοιμάζει τον οργανισμό για τον ύπνο.

2. Φάτε ρύζι για βραδινό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι νυστάζουν πιο εύκολα όταν καταναλώνουν ρύζι τέσσερις ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι.

3. Αποφύγετε την καφεΐνη οκτώ ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *