Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προλαμβάνεται με τα φάρμακα της χοληστερίνης

 
Αποτελεσματικά μπορεί να λειτουργήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.


Η ελπιδοφόρα αυτή προοπτική ανοίγει επειδή η αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης στον οργανισμό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Έτσι, τα ίδια φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς για να προστατευτούν από την αρτηριοσκλήρυνση, θα μπορούσαν πιθανώς να ωφελήσουν όσους κινδυνεύουν από τύφλωση, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και ανθρώπους οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον – Σεν Λιούις, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Ρατζέντρα Άπτε και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα μεταβολισμού του κυττάρου «Cell Metabolism», σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γίνονται αυτοκαταστροφικά για το μάτι, όταν κατακλύζονται από αυξημένα λίπη, λόγω αύξησης της χοληστερόλης.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι στο μέλλον ένα φάρμακο κατά της χοληστερόλης με τη μορφή σταγόνων στα μάτια θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του κεντρικού σημείου του ματιού που είναι ζωτικό για να διακρίνει κανείς λεπτομέρειες, όταν διαβάζει, οδηγεί, αναγνωρίζει τα πρόσωπα άλλων κλπ. Όμως άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι συχνότερη στην τρίτη ηλικία. Αρχίζει με τη λεγόμενη «ξηρή» μορφή, κατά την οποία καταστρέφονται τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του ματιού, όμως μπορεί να εξελιχτεί στην πιο σοβαρή «υγρή» μορφή, η οποία δημιουργεί νέα αιμοφόρα αγγεία, προκαλεί αιμορραγία και τελικά είναι δυνατό να καταλήξει στην τύφλωση σε σύντομο χρόνο (πιθανώς μέσα σε μόνο τρεις μήνες).

Η αμερικανική έρευνα εστιάστηκε στα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά το μεταβατικό στάδιο μεταξύ της «ξηρής» και της «υγρής» μορφής της πάθησης. Τα κύτταρα αυτά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, απομακρύνουν τη χοληστερόλη και τα λιπίδια από τους ιστούς. Όμως, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένες φορές, αντί να λειτουργούν προστατευτικά, τα εν λόγω κύτταρα επιδεινώνουν την πορεία της νόσου, όταν -λόγω υψηλής χοληστερόλης- αδυνατούν να «καταπιούν» και μετά να αποβάλουν τα αυξημένα λίπη, με συνέπεια να «φουσκώνουν», να δυσλειτουργούν και να προκαλούν φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, επιταχύνει την τύφλωση, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως δήλωσε ο Ρατζέντρα Άπτε, «πρέπει να μελετηθεί κατά πόσο η απώλεια της όρασης λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με σταγόνες που μειώνουν τη χοληστερόλη ή με άλλα φάρμακα που εμποδίζουν τη συσσώρευση των λιπιδίων κάτω από τον αμφιβληστροειδή φακό».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *