Η διατροφή συμβάλει στον ύπνο

 
Ο Μορφέας είναι ο καλύτερος φίλος των περισσότερων ανθρώπων λόγω της γνωστής πλέον σε όλους ιδιότητας του να νανουρίζει μικρά και μεγάλα παιδιά. Κάποιοι όμως δεν τα πάνε καθόλου καλά μαζί του, κι αυτό φαίνεται από τα συχνά κρούσματα αϋπνίας που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Το παρακάτω κείμενο, λοιπόν, είναι αφιερωμένο σε εκείνους.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. -Γιατί κοιμόμαστε;

Ο ύπνος έχει στόχο την ξεκούραση του σώματος και του πνεύματος. Πιο αναλυτικά, ο οργανισμός αποτελείται από κύτταρα με διάφορες μορφές και λειτουργίες, τα οποία υφίστανται φθορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Η αποκατάσταση των φθορών αυτών επιτυγχάνεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου. Αν ένα βράδυ δεν κοιμηθούμε, η αναπλήρωση μεταφέρεται για την επόμενη νύχτα κ.ο.κ .

Γιατί υπάρχουν ανωμαλίες στον ύπνο;

Ένας σημαντικός λόγος είναι η μεταφορά των προβλημάτων της καθημερινότητας την ώρα που πέφτουμε για ύπνο. Όπως προαναφέρθηκε, στόχος είναι η ξεκούραση του σώματος αλλά και του μυαλού. Έτσι, ενώ ο εγκέφαλος κινεί τους μηχανισμούς του για την έναρξη του ύπνου, χαλαρώνοντας τις νευρικές και μυϊκές δραστηριότητες, εμείς τον αναγκάζουμε να σκεφτεί τα προβλήματά μας και προκαλούμε υπερδιέγερση, με συνέπεια να μην μπορούμε να κοιμηθούμε.


Ύπνος και διατροφή
Εκτός από το άγχος υπάρχουν και διατροφικές συνήθειες που προκαλούν αϋπνίες.
Το αλκοόλ, αν και αρχικά φέρνει υπνηλία, ευθύνεται σημαντικά για διαταραχές του ύπνου. Όταν ο οργανισμός λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλης δυσκολεύεται να την απορροφήσει, κι έτσι εκκρίνει μία ορμόνη-την ινσουλίνη- για να τον διευκολύνει. Η ινσουλίνη όμως προκαλεί υπερδιέγερση. Η απορρόφηση, επίσης, σημαντικής ποσότητας αλκοόλης απαιτεί περίπου 8 ώρες ύπνου, τις οποίες «κλέβει» από την ξεκούραση μας. Συνεπώς, αν καταφέρουμε να κοιμηθούμε μετά από μερικά ποτά, δεν θα καταφέρουμε να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι.

Το φαγητό, όταν καταναλώνεται αργά το βράδυ, είναι ικανό να δημιουργήσει ακατάστατο ύπνο. Και σ’ αυτήν την περίπτωση εκκρίνονται ινσουλίνη και άλλα πεπτικά υγρά. Κατά την διάρκεια της χώνεψης ο οργανισμός δαπανά τεράστια ποσά ενέργειας, τα οποία στερεί από τους μηχανισμούς αναπλήρωσης των κυτταρικών φθορών.

Οι Βιταμίνες. Βασική αρχή για ήσυχο και ευεργετικό ύπνο είναι η εξασφάλιση των βιταμινών και θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Αν, για παράδειγμα, δημιουργηθεί στον οργανισμό έλλειψη βιταμινών B, C, A, E παρατηρούνται δυσλειτουργίες στο νευρικό σύστημα ,στην σωστή αναπλήρωση μυϊκών κυττάρων κτλ, με άμεση συνέπεια την ανησυχία στον ύπνο.

Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τροφές το βράδυ, όπως
-Αλάτι
-Φουντούκια και καρύδια.
-Σκληρά τυριά. Εμποδίζουν την επαρκή απορρόφηση μαγνησίου και ψευδαργύρου-ιχνοστοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στις χημικές και ορμονικές αντιδράσεις του νευρικού συστήματος, και η έλλειψή τους οδηγεί σε υπερένταση. Η ιδιαίτερη σύσταση των τυριών αυτών εμποδίζει επίσης την επαρκή πρόσληψη μαγγανίου και κοβαλτίου, ιχνοστοιχείων πολύτιμων για τον ύπνο και την χαλάρωση των μυών.
-Κύβοι λαχανικών.
-Άλλες διεγερτικές τροφές, όπως μουστάρδα, κάρυ, πικάντικα φαγητά, σοκολάτα και προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη.

Υπάρχουν όμως και τροφές που ευνοούν με φυσικό τρόπο τον ύπνο και την ηρεμία.

-Το βερίκοκο.
-Η βρώμη
-Το λάχανο. Πλούσιο σε φολικό οξύ-ουσία χρήσιμη για την χαλάρωση του νευρικού συστήματος και την καλή του λειτουργία.
-Το μήλο. Έχει δράση αντιοξειδωτική ,διουρητική και ηρεμιστική, πράγμα που το καθιστά εξαιρετικό φρούτο για το βράδυ. Είναι κατάλληλο για άτομα με άγχος, αϋπνία και προβλήματα δυσπεψίας.
-Το ροδάκινο.
-Επίσης το ελαιόλαδο, τα πλήρη δημητριακά, καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α μας βοηθούν να κοιμόμαστε πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα.

Γρήγορες συμβουλές για καλό ύπνο:

1. Περιορίστε την ποσότητα τροφής και θερμίδων κατά το βραδινό γεύμα
2. Μην προσλαμβάνετε ποτέ λιγότερες από 250 θερμίδες στο βραδινό γεύμα
3. Προσπαθείτε να τρώτε 3-4 ώρες πριν τον ύπνο

Αν λοιπόν ξαπλώνετε και περιμένετε υπομονετικά να σας πάρει ο ύπνος, αν ταλαιπωρείστε κάθε βράδυ από την προσπάθεια να ξεκουραστείτε, απλώς σκεφτείτε πως μπορείτε να υιοθετήσετε πολύ απλές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να δείτε το κρεβάτι σας με άλλο μάτι.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *