Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού

9121BA0A2B158B5E8D145A8D437B2698.jpg

  Μια νέα αμερικανική έρευνα δείχνει πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο στένωσης των καρωτίδων ,που τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλό και συνεπώς την πιθανότητα για εγκεφαλικό. Η στένωση των καρωτίδων προκαλείται από την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες του λαιμού και ευθύνεται για πάνω από τα μισά εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Τζόναθαν Νιούμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν την ανακοίνωση σε ιατρικό συνέδριο στο Σαν Ντιέγκο, καθώς και παράλληλη δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 300.000 ανθρώπους, που είχαν υποβληθεί σε καρδιαγγειακές εξετάσεις.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως όσοι άνθρωποι ζούσαν στις περιοχές με την μεγαλύτερη ρύπανση, είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά μέσο όρο να εμφανίσουν στένωση αρτηριών, σε σχέση με όσους ζούσαν στις περιοχές με την μικρότερη ρύπανση.

«Η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί στο διογκούμενο σώμα των στοιχείων που δείχνουν ότι η ρύπανση του αέρα συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Δείχνει ότι ο κίνδυνος για έναν άνθρωπο δεν σχετίζεται μόνο με τα γονίδιά του και τον τρόπο ζωής του, αλλά επίσης εξαρτάται σε ένα βαθμό από τον κόσμο όπου ζούμε και τον αέρα που αναπνέουμε», δήλωσε ο Νιούμαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανθρώπους που είναι πολύ νέοι, πολύ γέροι ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτη).

Η ρύπανση του αέρα σε ανοικτό και κλειστό χώρο συνδέεται με περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από αναπνευστικές και άλλες παθήσεις κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κατάσταση είναι χειρότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται ακόμη συχνά φωτιές για θέρμανση και για μαγείρεμα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *