H ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων

 
Η τακτική λήψης ασπιρίνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων για τις γυναίκες, είτε καπνίζουν, είτε όχι, σε ποσοστό 50% ή και παραπάνω.


Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Γουέι-Γιεν Λιμ, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι η ασπιρίνη δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του εντέρου, του προστάτη και του οισοφάγου και των πνευμόνων.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η ασπιρίνη έχει άμεσα αντικαρκινική δράση, όμως σαφώς συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων. Πάντως οι ασιάτες επιστήμονες δήλωσαν ότι το όλο ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και η έρευνά τους δεν πρέπει να θεωρείται πως έχει καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα.

Ακόμα, μεγαλύτερη ωφέλεια φαίνεται να έχουν οι καπνίστριες που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη, καθώς σε αυτές η μείωση του κινδύνου έφθασε το 62% έναντι 50% για τις μη καπνίστριες.

Η ασπιρίνη φαίνεται ότι μπλοκάρει ένα ένζυμο (Cox-2) που ενισχύει τη φλεγμονή και την κυτταρική διαίρεση (δύο παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνιση καρκίνου) και το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *