Η απώλεια βάρους αυξάνει την τεστοστερόνη

 
Οι υπέρβαροι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης συγκριτικά με τους άνδρες φυσιολογικού βάρους. Η απώλεια βάρους λοιπόν μπορεί να βοηθήσει τους υπέρβαρους άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης να αυξήσουν τις τιμές αυτής της ανδρικής ορμόνης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δουβλίνου.


Οι ερευνητές παρακολούθησαν 900 υπέρβαρους Ιρλανδούς με προ-διαβήτη, δηλαδή με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να χαρακτηριστούν διαβητικοί. Οι άνδρες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Σε εκείνους της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να γυμνάζονται και να τρώνε λιγότερα λιπαρά, στους άνδρες της δεύτερης δόθηκε το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη και σε εκείνους της τρίτης δόθηκε εικονικό φάρμακο.

Μετά από ένα χρόνο τα ποσοστά της χαμηλής τεστοστερόνης μειώθηκαν στους άνδρες της πρώτης ομάδας από 20% σε 11%. Στις άλλες δυο ομάδες ανδρών δεν παρουσιάστηκε αλλαγή στις τιμές της τεστοστερόνης. Επίσης, οι άνδρες που πρόσεχαν τη διατροφή τους και γυμνάζονταν έχασαν κατά μέσο όρο 8 κιλά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η απώλεια βάρους είχε διπλό όφελος. Μείωσε τις πιθανότητες να προχωρήσει η κατάσταση του προδιαβήτη σε εκείνη του διαβήτη και παράλληλα αύξησε τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *