Η αντισύλληψη σύμμαχος για τη σεξουαλική υγεία

H ανάγκη για σωστή ενημέρωση γύρω από θέματα αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι επιτακτική

Παρέμβαση του Πάνου Αντσακλή, μαιευτήρα – γυναικολόγου, επιστημονικού συνεργάτη Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Νοσοκομείου Αλεξάνδρα


Πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 14.500 νέοι από διάφορα κράτη, κατέδειξε ότι από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις που συμβαίνουν ανά έτος παγκοσμίως, πάνω από το 41% είναι ανεπιθύμητες.

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Είναι μία παγκόσμια καμπάνια που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία στιγμή μιας μακροχρόνιας προσπάθειας που στοχεύει στην ενημέρωση των νέων για την αντισύλληψη.

Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, κορυφώνεται η Εκστρατεία Ενημέρωσης «Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια», την οποία στηρίζει η Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχει ως στόχο να ενημερώσει τους νέους για το θέμα της αντισύλληψης, δηλαδή για την προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μέσω του αντισυλληπτικού χαπιού και μέσω του προφυλακτικού για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η σημαντικότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης και της σωστής ενημέρωσης των νέων γύρω από τα θέματα αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, γίνεται πιο εμφανής αν ρίξουμε μια ματιά στα τελευταία παγκόσμια στατιστικά δεδομένα.

Πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 14.500 νέοι από διάφορα κράτη, κατέδειξε ότι από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις που συμβαίνουν ανά έτος παγκοσμίως, πάνω από το 41% είναι ανεπιθύμητες.

Περισσότερα από τα δύο τρία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων διαγιγνώσκονται σε νέους κάτω των 25 ετών, ενώ μία στις είκοσι έφηβες κοπέλες θα νοσήσει από κάποια βακτηριδιακή λοίμωξη που θα προκληθεί έπειτα από σεξουαλική επαφή. Οι λοιμώξεις αυτές διαγιγνώσκονται σε ολοένα και μικρότερης ηλικίας.

Ο αριθμός των νέων ανθρώπων που δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούργιο σύντροφο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια μορφή αντισύλληψης, δυστυχώς αυξάνεται αντί να μειώνεται, παρά την πιο εύκολη πρόσβαση στη σχετική πληροφόρηση.

Ετσι υπάρχει μια πτώση 16% στο ποσοστό των νέων που νιώθουν επαρκώς ενημερωμένοι, ενώ έχει αυξηθεί κατά 19% το ποσοστό όσων νιώθουν περισσότερο μπερδεμένοι ως προς το ποια μορφή αντισύλληψης να χρησιμοποιήσουν.

Υψηλό, τέλος, παραμένει το ποσοστό όσων δεν χρησιμοποιούν κάποια μορφή αντισύλληψης, απλώς επειδή δεν διαθέτουν την παρούσα στιγμή.

Στην Ελλάδα, μία στις πέντε γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν κάνει έκτρωση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ο αριθμός των γυναικών που χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι στην Ευρώπη φθάνουν το 22% έως 23%, με το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας να ανέρχεται μόλις στο 4%.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι η ανάγκη για σωστή ενημέρωση γύρω από θέματα αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι επιτακτική. Αυτή την ανάγκη προσπαθεί να τονιστεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν οργανωθεί δράσεις ανά τον κόσμο με τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού, αλλά και καθημερινών ανθρώπων που έχουν δημιουργήσει ομάδες δράσης – ενημέρωσης. Στην Ελλάδα, έχει διοργανωθεί συναυλία στο Μall στις 26 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης, όπου η Τάμτα τραγουδά για να ευαισθητοποιήσει το νεανικό κοινό.

Η Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία κατ’ αρχάς μέσω της ιστοσελίδας www.your-life.gr, έναν πλήρη και διαδραστικό οδηγό αντισύλληψης για τη σύγχρονη γυναίκα που ξεκινάει τη σεξουαλική της δραστηριότητα, με πληροφορίες για όλα τα είδη αντισύλληψης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Στο your-life.gr, εκτός από το εξαιρετικό και φιλικό προς τους αναγνώστες του υλικό, παρέχεται και χώρος επικοινωνίας, με την ονομασία «Ρώτα τον ειδικό», όπου οι γυναίκες αλλά και άνδρες μπορούν να ρωτούν για οτιδήποτε τους απασχολεί σε σχέση με τη σεξουαλική τους υγεία και να λαμβάνουν απαντήσεις εντός δύο ημερών..

Μέσω του κέντρου οικογενειακού προγραμματισμού, που τελεί υπό την ευθύνη του επίκουρου καθηγητή Πέτρου Δρακάκη και τη διεύθυνση του καθηγητή Αριστείδη Αντσακλή, λειτουργεί συμβουλευτική γραμμή στο 2103381776. Απαντούν έμπειροι γυναικολόγοι και εξειδικευμένο προσωπικό. Επισκέψεις στο Κέντρο πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *