H παχυσαρκία δεν «δείχνει» πάντα καρδιακό πρόβλημα

Τα παραπανίσια κιλά δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι η καρδιά του παχύσαρκου θα έχει πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα … ελληνική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα λιγότερο από το 10% των υγιών παχύσαρκων ατόμων ηλικίας 50 – 70 ετών εμφανίζουν τελικά κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα μέσα στην επόμενη εξαετία, έναντι μεγαλύτερου ποσοστού 16% των πιο λεπτών.

Αυτό το συμπέρασμα δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν το ιατρικό ελεύθερο να τρώνε με την ησυχία τους, καθώς, όσο περνάνε τα χρόνια, το έξτρα βάρος μπορεί να έχει τις επιπτώσεις του.

Από την άλλη, η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, είτε σε παχουλά είτε σε αδύνατα άτομα, έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος.

Έτσι το 63% (σχεδόν τα δύο τρίτα) των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος, αλλά με μεταβολικό σύνδρομο, εμφάνισαν πρόβλημα καρδιάς, έναντι μόλις 16% όσων δεν είχαν μεταβολικές διαταραχές.

Όπως προέκυψε από την μελέτη, οι υπέρβαροι αντιμετωπίζουν λιγότερα περιστατικά καρδιολογικών προβλημάτων σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους και τους παχύσαρκους. Μεταξύ των παχύσαρκων με μεταβολικό σύνδρομο το 54% είχε προβλήματα καρδιάς κάποια στιγμή, έναντι μόλις 9% μεταξύ των παχύσαρκων χωρίς μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο τελικά αναδεικνύεται στον παράγοντα-κλειδί.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *