H «νόσος» των καπνιστών

Ένας στους τέσσερις άντρες και γυναίκες ηλικίας 35 ετών και πάνω, κινδυνεύει να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) κάποια … στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της είναι το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικούς ατμούς και σκόνες κατά την εργασία.

Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι ειδικοί, ενώ αυτό που διαπίστωσαν και προς μεγάλη τους έκπληξη ήταν μπορεί να εκδηλωθεί πιο συχνά από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του προστάτη ή ακόμα και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους πως οι άντρες, όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές και όσοι έχουν χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ΧΑΠ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ, η οποία κοστίζει ετησίως τη ζωή 3 εκατομμυρίων ασθενών – και έτσι αποτελεί την πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *