Γυναίκα έζησε έξι μέρες χωρίς πνεύμονες

newego_large_t_1101_55193367_type13145

Για έξι ημέρες μια γυναίκα από τον Καναδά επιβίωσε χωρίς πνεύμονες χάρη σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που ανέλαβαν να οξυγονώνουν και να κυκλοφορούν το αίμα της όταν και οι δύο πνεύμονές της αφαιρέθηκαν ταυτόχρονα.

Οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο πήραν μια απόφαση ζωής ή θανάτου- ζωής, όπως αποδείχθηκε- έχοντας στα χέρια τους την ασθενή Melissa Benoit και τον χρόνο να μετρά σε βάρος τους. Σύμφωνα με το Russia Today η Benoit πάσχει από κυστική ίνωση και τον Απρίλιο του 2016 είχε κολλήσει μια σοβαρή πνευμονική λοίμωξη, ανθεκτική σε κάθε αντιβιοτικό.

«Στην περίπτωση της Melissa ήμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε κάτι γιατί πραγματικά πέθαινε και αν δεν κάναμε κάτι, θα πέθαινε αναμφίβολα εκείνη την ημέρα» δήλωσε ο Δρ Niall Ferguson, εντατικολόγος στο University Health Network.

Εκείνη την εποχή δεν είχε βρεθεί δότης και δεν υπήρχε προηγούμενο για τέτοια διαδικασία. Ωστόσο η ιατρική ομάδα επέλεξε να πάρει αυτή την υψηλού ρίσκου απόφαση με την ελπίδα να βρεθεί εγκαίρως δότης. Δεν είχε φανταστεί πως θα περίμενε έξι ημέρες.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε στη ΜΕΘ μια ασθενή χωρίς πνεύμονες. Πρακτικά ζούσε με τεχνητό πνεύμονα, τεχνητή καρδιά και τεχνητό νεφρό για έξι μέρες» τόνισε ο Δρ Shaf Keshavjee, διευθυντής του Toronto Lung Transplant Program.

Οι δύο συσκευές που κρατούσαν τη Melissa ζωντανή μετά την αφαίρεση των πνευμόνων και επί έξι ημέρες ήταν οι Novalung και ECMO. Η πρώτη έβαζε οξυγόνο στο αίμα της Benoit απομακρύνοντας ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα και η δεύτερη έστελνε το αίμα στο σώμα της.

Καθώς ήταν η πρώτη φορά που ακολουθήθηκε μια τέτοια διαδικασία, η ιατρική ομάδα αναγνώριζε πως βρισκόταν σε αχαρτογράφητα νερά.

Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery στις 25 Ιανουαρίου και ασφαλώς θα συνεχίσουν να παρακολουθούν Melissa όχι μόνο τους επόμενους μήνες αλλά τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο της ανάρρωσής της η γυναίκα χρειάστηκε να μάθει εκ νέου να σηκώνει το κεφάλι της και τον κορμό της αλλά και να στέκεται, ύστερα από εξάμηνη παραμονή στο κρεβάτι, μετά την επέμβαση.

Ετοιμάζεται παράλληλα για ακόμα μια μεταμόσχευση στο προσεχές μέλλον καθώς προκλήθηκε κάποιο πρόβλημα στα νεφρά της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Η μητέρα της έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι δότρια.

«Επιστρέφεις από το χείλος του θανάτου στη ζωή στο σπίτι σου. Είμαι τόσο ευγνώμων, τόσο χαρούμενη που είμαι σπίτι μου» δήλωσε η Benoit.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *