Γραμμές στα νύχια: Δείτε τι σημαίνουν μέσα από φωτογραφίες

Αλλοιώσεις που εμφανίζονται στα νύχια των χεριών ή των ποδιών μπορούν να υποδείξουν κάποια διατροφική έλλειψη που υπάρχει στον οργανισμό μας ή κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί.

Η επίσκεψη στον δερματολόγο για αναλυτική εξέταση κρίνεται απαραίτητη ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα και με απόλυτη βεβαιότητα η ακριβής αιτία της αλλοίωσης.

Δείτε μερικές συνήθεις περιπτώσεις όπου τα σημάδια στα νύχια μπορεί να υποδείξουν πρόβλημα υγείας.

1. Καφετί ή κοκκινωπές γραμμές κάτω από το νύχι (σχισμοειδής αιμορραγία)

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα φθοράς των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κατά μήκος του νυχιού. Οι γραμμές αυτές δεν αποτελούν συνήθως λόγο ανησυχίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε μικροτραυματισμό του νυχιού. Εάν οι γραμμές εμφανίζονται σε πολλά από τα νύχια, ίσως αποτελούν σημάδι σοβαρότερης πάθησης, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση ή η ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς).

2. Βαθιές οριζόντιες γραμμές (γραμμές του Beau)

Οι οριζόντιες αυλακώσεις των νυχιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα παλαιότερου τραυματισμού ή παλαιότερης ασθένειας, της χημειοθεραπείας ή της έκθεσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (για τα άτομα με σύνδρομο Ρεϊνό). Συνήθως οι αυλακώσεις παρατηρούνται αρκετούς μήνες μετά την ασθένεια, τον τραυματισμό κ.λπ., όταν πια το νύχι έχει μεγαλώσει και η αλλοίωση βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Μερικές από τις παθήσεις που έχουν συνδεθεί με τις γραμμές του Beau είναι ο αρρύθμιστος διαβήτης, η περιφερική αγγειακή νόσος και η πνευμονία. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει έλλειψη ψευδαργύρου.

3. Οριζόντιες λευκές γραμμές (γραμμές του Muehrcke)

Οι λευκές ζώνες ή γραμμές που καλύπτουν οριζόντια ολόκληρη την επιφάνεια του νυχιού μπορεί να υποδεικνύουν μειωμένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (αλβουμίνη) στο αίμα. Η αλβουμίνη παράγεται στο συκώτι. Το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως λόγω προβλήματος στο συκώτι.

4. Μαύρη κάθετη γραμμή στο νύχι

Πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα από ειδικό, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη μελανώματος. Η αλλοίωση αυτή εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε ένα μόνο νύχι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *