Γονίδιο της παχυσαρκίας μπορεί να προστατεύει από την κατάθλιψη

 
Η έρευνα για ανακάλυψη γονιδίων που προδιαθέτουν ανθρώπους σε κατάθλιψη έλαβε απρόσμενη τροπή, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές που ανακάλυψαν στοιχείο σε γονίδιο της παχυσαρκίας.


Έρευνες σε οικογένειες και διδύμους, υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη έχει γενετικό μέρος, αλλά για 15 χρόνια επιστήμονες δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν γονίδια που συνδέονται με τη νόσο.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο McMaster, στο Hamilton, του Οντάριο, είχαν διαφορετική προσέγγιση μελετώντας πώς τα γονίδια της παχυσαρκίας μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με την κατάθλιψη.

Ο David Meyre, δήλωσε ότι η ομάδα του ανακάλυψε το πρώτο γονίδιο που προδιαθέτει στην κατάθλιψη με σταθερά αποτελέσματα.

Στο περιοδικό «Molecular Psychiatry», ο Meyre αναφέρει ότι μια ποικιλομορφία του γονιδίου FTO μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης ανεξάρτητα από την επίδραση του γονιδίου στην παχυσαρκία.

Η κοινή πεποίθηση είναι ότι παχύσαρκοι άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη λόγω της εμφάνισης και της φτωχής αυτοεκτίμησης. Άλλη συνήθης σκέψη είναι ότι όσοι εμφανίζουν κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να είναι σωματικά ενεργοί ή να ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ωστόσο, τα γενετικά ευρήματα προκαλούν το συγκεκριμένο σκεπτικό, δήλωσε ο Meyre, καθώς όσοι έφεραν τη γενετική μετάλλαξη που προδιαθέτει στην παχυσαρκία προστατεύονταν από την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό υποδεικνύει πως το γονίδιο FTO μπορεί ενδεχομένως να έχει πιο ευρύ ρόλο από ότι αρχικά εκτιμούσαν ερευνητές, με επίδραση στην κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές νόσους.

Η προστατευτική επίδραση φάνηκε όχι μόνο μια ή δυο φορές αλλά σε 4 διαφορετικές έρευνες σε ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γονιδιακές μεταλλάξεις του FTO σε 6.501 ανθρώπους με κατάθλιψη και σε περισσότερους από 21.000 άλλους που δεν είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Ο Meyre προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν κλινικές εφαρμογές για την ανακάλυψη, καθώς η γενετική επίδραση ήταν σχετικά μέτρια- 8% μείωση στον κίνδυνο κατάθλιψης σε όσους έφεραν ένα αντίγραφο και 16% μείωση σε όσους κληρονομούν ένα αντίγραφο από κάθε γονέα. Το γονίδιο είναι επίσης παρόν σε διάφορους βαθμούς ανάλογα με την εθνικότητα.

Η κύρια επίπτωση είναι στις γνώσεις και στην αντίθεση της κλασικής πεποίθησης ότι η παχυσαρκία οδηγεί στην κατάθλιψη, δήλωσε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ιδέα είναι βιολογικά λογική, καθώς το γονίδιο είναι ενεργό στον εγκέφαλο. Πρόσθεσαν ότι χρειάζονται περισσότερες βιολογικές αναλύσεις για να στηρίξουν τη σχέση μεταξύ του FTO και της μείζονος κατάθλιψης. Το επόμενο βήμα τους είναι να εστιάσουν στα 59 άλλα γνωστά γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία και να χρησιμοποιήσουν την ίδια προσέγγιση για άλλες νόσους όπως διαβήτης τύπου 2, που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *