Γονείς και παιδιατρικές εξετάσεις

F6BC349B8540FC8E9728F3F8D6B66F28.jpg

  Τον προβληματισμό του κατέθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη συμβατότητα της ακολουθούμενης πρακτικής κατά τη διενέργεια αιμοληψίας και άλλων απλών ιατρικών πράξεων στα ανήλικα παιδιά, με την απομάκρυνση των γονέων- κηδεμόνων, επιδιώκοντας παράλληλα την αναζήτηση τρόπων για την αποτροπή τυχόν δυσμενών συνεπειών στα παιδιά.

Είχαν προηγηθεί αναφορές γονέων- κηδεμόνων προς την ανεξάρτητη Αρχή για το ζήτημα απομάκρυνσης των γονέων, καθώς, όπως επισήμανε και ο Συνήγορος, ακόμη και απλές ιατρικές πράξεις δημιουργούν ιδιαίτερο άγχος στα παιδιά, ενώ υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να εξελιχθούν ακόμη και σε τραυματικές εμπειρίες.

Όπως σημειώνει η Αρχή, ο φόβος και τυχόν πόνος κατά τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων, μειώνει συχνά τη δυνατότητα συνεργασίας του παιδιού και δυσχεραίνει την παροχή της αναγκαίας ιατρικής φροντίδας, καθιστώντας δυσκολότερο το έργο του νοσηλευτικού ή ιατρικού προσωπικού. Γι’ αυτούς τους λόγους προτείνεται και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η ενθάρρυνση της συμμετοχής των γονέων και η υιοθέτηση καλών πρακτικών από τους επαγγελματίες της υγείας κατά τη διενέργεια συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων, όπως οι αιμοληψίες.

Ακόμη, στην επιστολή του Συνηγόρου προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας σημειώνεται ότι η επιλογή της πρακτικής να παρίστανται καταρχήν οι γονείς κοντά στο ανήλικο κατά την παροχή της ιατρικής φροντίδας, εφόσον η παρουσία τους δεν κρίνεται αρνητική για συγκεκριμένους λόγους, βρίσκει έρεισμα στην αρχή του υπέρτερου συμφέροντος του παιδιού, που αποτελεί ερμηνευτική αρχή του δικαίου, όχι μόνο για τις κανονιστικές διατάξεις, αλλά και για τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, που αφορούν ανηλίκους.

Με βάση τα παραπάνω, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε:
Την ενθάρρυνση από τους επαγγελματίες υγείας της παρουσίας του γονέα- συνοδού κατά την τέλεση ιατρικών πράξεων στα παιδιά τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκλείεται από τη φύση της πράξης (ιδίως για λόγους ασφάλειας του παιδιού), ή εφόσον δεν αποδεικνύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι δημιουργεί πραγματικά προσκόμματα στη διαδικασία. Την ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας στα ιατρικά πρωτόκολλα και στους οργανισμούς που διέπουν τη λειτουργία νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και την ευαισθητοποίηση και κατάλληλη εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, µε σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας στο παιδί. Με έγγραφό της η Εκτελεστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι συμφωνεί με τις θέσεις και προτάσεις της Αρχής, γνωστοποιώντας, παράλληλα, τις απόψεις της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας και της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, οι οποίες είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του Συνηγόρου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *