Γνωρίστε τη Μεσογειακή Διατροφή

05D3DEDC0A5ADC6D218146D559C6C3C6.jpg

  Γνωρίζουμε σήμερα ότι η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ευρωστίας. «Ο τρόπος με τον οποίο θα γεράσουμε θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο έχουμε ζήσει», έλεγε ο Αριστοτέλης.

Και σύμφωνα με όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα ένα από τα πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής, για το οποίο και εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να είμαστε περήφανοι, είναι αυτό της Μεσογειακής Διατροφής.

Όλοι ακούμε ότι πρέπει να τρώμε σωστά και μάλιστα μεσογειακά. Τι ακριβώς, όμως, περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή;

– Μη επεξεργασμένα σιτηρά και δημητριακά, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως (οι ποσότητες καθορίζονται με βάση πάντα τις ανάγκες κάθε οργανισμού)

– Δύο με τρία φρούτα ημερησίως.

– Τουλάχιστον μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα

– Να χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο ως βασικό προστιθέμενο έλαιο στο φαγητό και στη σαλάτα (οι ποσότητες καθορίζονται με βάση πάντα τις ανάγκες κάθε οργανισμού)

– Να πίνουμε κόκκινο κρασί (συστήνεται για την καρδιά μας ένα ποτήρι ημερησίως για τους άνδρες και μισό για τις γυναίκες), αν δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας που να μας το απαγορεύουν

– Κάθε εβδομάδα να καταναλώνουμε δύο φορές ψάρι, δύο με τρεις φορές πουλερικά, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, δύο φορές όσπρια και λαδερά φαγητά

– Να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος από μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι το πολύ στις δύο φορές το μήνα

– Ως σνακ μέσα στην ημέρα να επιλέγουμε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες

Οι Κρητικοί ήταν αυτοί που πρώτοι άνοιξαν το δρόμο για τη μακροβιότητά τους. Είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και γι’ αυτό αποτέλεσαν αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Οι επιστήμονες αναζητούσαν αυτό που επηρέαζε ευεργετικά την υγεία τους και ανακάλυψαν ότι ήταν η διατροφή τους. Οι έρευνες επεκτάθηκαν και βρέθηκε ότι γενικότερα οι λαοί της Μεσογείου ζούσαν περισσότερο. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ολοένα και περισσότερο εγκαταλείπουμε τη μεσογειακή διατροφή, τείνοντας προς πιο Δυτικού τύπου διατροφικά πρότυπα. Το γεγονός αυτό άλλωστε έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, διαφόρων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή μας μεσογειακή διατροφή και να ευεργετηθούμε πολλαπλά από αυτά που έχει να μας προσφέρει.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *