Γλυκοπατάτα κατά του καρκίνου του μαστού

C98EF46997EC18BBC0D242273C071800.jpg

  Ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, γνωστό ως ρετινοϊκό οξύ, το οποίο βρίσκουμε στις γλυκοπατάτες και στα καρότα, βοηθά τα προκαρκινικά κύτταρα που θα εξελιχθούν σε καρκίνο του μαστού να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Oncology».

Η έρευνα εξηγεί, γιατί αρκετές κλινικές μελέτες μέχρι σήμερα δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Α στην καταπολέμηση του καρκίνου: η βιταμίνη Α δεν αλλάζει την πορεία του καρκίνου που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά μόνο τα προκαρκινικά κύτταρα, ενώ επίσης έχει αποτελεσματικότητα σε περιορισμένη δοσολογία.

Επειδή τα κύτταρα υφίστανται πολλές αλλαγές πριν γίνουν πλήρως επιθετικά και μεταστατικά, η δρ. Sandra V. Fernandez, Επίκουρη Καθηγήτρια Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, και οι συνεργάτες της, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο εξέλιξης, το οποίο αποτελούνταν από 4 τύπους κυττάρων, κάθε ένας εκ των οποίων αντιπροσώπευε ένα διαφορετικό στάδιο του καρκίνου του μαστού: φυσιολογικό, προκαρκινικό, καρκινικό και πλήρως επιθετικό.

Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν τους 4 τύπους των κυττάρων σε διαφορετικές συγκεντρώσεις ρετινοϊκού οξέως -μια από τις ουσίες τις οποίες το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α- παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές στα προκαρκινικά κύτταρα. Τα προκαρκινικά κύτταρα όχι μόνο άρχισαν να μοιάζουν στο σχήμα στα φυσιολογικά κύτταρα, αλλά άλλαξε και η γενετική τους υπογραφή, επιστρέφοντας στη φυσιολογική της μορφή.

Όσο για τα κύτταρα που θεωρούνται πλήρως καρκινικά, αυτά δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με ρετινοϊκό οξύ. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, ότι μόνο μια συγκεκριμένη συγκέντρωση ρετινοϊκού οξέως παρουσίασε αντικαρκινική δράση. Μικρότερες συγκεντρώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα και υψηλότερες συγκεντρώσεις είχαν μικρότερη αποτελεσματικότητα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *