Γλυκά και… θρεπτικά

F81BE7CDFF4D26D6EC961FEDF6FF52A2.jpg

  Μήπως κατά τη διάρκεια του χειμώνα η επιθυμία σας για γλυκό είναι εντονότερη απ’ ότι συνήθως; Κι όμως, αν είστε λάτρεις της γλυκιάς γεύσης δε χρειάζεται να τη στερηθείτε. Τα γλυκά «χωράνε» στο εβδομαδιαίο σας μενού, ακόμη και αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αρκεί να κάνετε υγιεινές επιλογές και να τα καταναλώνετε με μέτρο, πάντοτε στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Τι να φάτε, αλήθεια, προκειμένου να γλυκαθείτε… άφοβα;

Σοκολάτα: ο «πρωταγωνιστής» του χειμώνα

Αν η σοκολάτα καταλαμβάνει την κορυφή των προτιμήσεών σας, για να μπορείτε να την απολαύσετε – ακόμη και καθημερινά – χρειάζεται όχι μόνο να περιοριστείτε σε μικρότερη ποσότητα, αλλά και να επιλέγετε συχνότερα τις υγιεινές και πιο ισορροπημένες εναλλακτικές της. Για παράδειγμα, στην αγορά κυκλοφορούν σοκολάτες στις οποίες αντί της ζάχαρης χρησιμοποιούνται ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η στέβια. Η στέβια είναι ένα εγκεκριμένο γλυκαντικό φυσικής προέλευσης, το οποίο προσδίδει τη γλυκιά γεύση στη σοκολάτα, αποδίδει ελάχιστες έως μηδενικές θερμίδες και δεν επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που καθιστά τα εν λόγω προϊόντα κατάλληλα και για τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι όπως ισχύει και με όλα τα τρόφιμα, η κατανάλωση σοκολάτας χρειάζεται να διέπεται από την έννοια του μέτρου. Άλλωστε, ακόμη και όταν δεν περιέχει ζάχαρη, εξακολουθεί να περιέχει άλλα συστατικά όπως οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, τα οποία αποδίδουν θερμίδες. Περιοριστείτε λοιπόν σε μία μικρή μερίδα. Μία έξυπνη «τακτική» για να μην ξεφύγετε είναι να προκαθορίζετε την ποσότητα που θα φάτε επιλέγοντας σοκολάτες σε μικρές, ατομικές συσκευασίες (mini σοκολατάκια). Επιπλέον, μην παραλείψετε να ρίξετε μία ματιά και στο… πίσω μέρος της: Όταν στη διατροφική ετικέτα της σοκολάτας αναγράφεται ότι, εκτός από ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, περιέχει και άλλα συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, τότε πέρα από την απόλαυση το αγαπημένο σας γλυκό θα συμβάλλει και στον κορεσμό σας με αποτέλεσμα να μην ξαναπεινάσετε άμεσα και να αποφύγετε την τυχόν υπερκατανάλωσή της.

Γλυκά και… θρεπτικά

Η επιθυμία για γλυκιά γεύση μπορεί να ικανοποιηθεί στο έπακρον με ισορροπημένα και γευστικά επιδόρπια που περιέχουν και θρεπτικά συστατικά. Στην περίπτωση που σας αρέσει να πειραματίζεστε στην κουζίνα, παρασκευάστε υγιεινά σπιτικά γλυκά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη – ή ένα μέρος της – με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η στέβια και επιλέγοντας πρώτες ύλες χαμηλές σε λίπος, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Ο παραπάνω συνδυασμός θα βοηθήσει και στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους, μιας και θα δώσει ως αποτέλεσμα επιδόρπια χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. Με απλά λόγια, επιδόρπια που δεν προκαλούν πείνα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους – όπως συμβαίνει με πολλά παραδοσιακά γλυκά τα οποία έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – αλλά αντίθετα καθυστερούν την εμφάνιση της πείνας και εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Ένα σπιτικό ρυζόγαλο με ημιαποβουτυρωμένο γάλα, στέβια και κανέλλα ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής αλέσεως και κομμάτια αποξηραμένων φρούτων, μπορούν να αποτελέσουν επιλογές που θα σας δώσουν θρεπτικά συστατικά και παράλληλα θα σας γλυκάνουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε επιδόρπια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που κυκλοφορούν στην αγορά, στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όπως η στέβια. Επιπλέον τα επιδόρπια αυτά έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά σε σύγκριση με τις εκδοχές τους που παρασκευάζονται με τον κλασσικό τρόπο.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *