Γλίτωσε από έμφραγμα… με σφηνάκι αλκοόλ στην καρδιά

 
Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατάφεραν να σώσουν από έμφραγμα έναν 77χρονο άνδρα με μια ένεση…καθαρού αλκοόλ, απευθείας στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.


Η αντισυμβατική αυτή θεραπεία εφαρμόστηκε με επιτυχία στον ασθενή Ronald Aldom, ο οποίος παρουσίαζε κοιλιακή ταχυκαρδία, μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τη χρήση τυποποιημένων μεθόδων, αλλά χωρίς επιτυχία. Αποφάσισαν, λοιπόν, να καταφύγουν στη χρήση καθαρής αιθανόλης προκειμένου να προκαλέσουν μια «ελεγχόμενη» καρδιακή προσβολή που θα επανέφερε τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Η διαδικασία περιελάμβανε τη διέλευση ενός καθετήρα μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο, από τη βουβωνική χώρα, με κατεύθυνση την καρδιά. Μόλις ο καθετήρας προσδιόρισε από ποιο μέρος της καρδιάς προέρχονται οι επικίνδυνες αρρυθμίες, απελευθερώθηκε η δόση της αιθανόλης. Το αλκοόλ κατάφερε να «σκοτώσει» την περιοχή του καρδιακού μυός που προκαλούσε το πρόβλημα, επιτρέποντας στην καρδιά να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Αυτή η σπάνια θεραπεία έχει διεξαχθεί μόλις πέντε φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάντοτε με επιτυχία.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *