Γιατί το στρες είναι ανθυγιεινό

B6ACC16EB92B9D54406BAB24D98BE787.jpg

  Μπορεί το λίγο στρες να θεωρείται εποικοδομητικό, ενεργοποιώντας την παραγωγή μιας σημαντικής ορμόνης (κορτιζόλη) από τον οργανισμό, ωστόσο το πολύ στρες κάνει κακό στην υγεία του ανθρώπου.

Την… επιστήμη πίσω από στρες εξηγεί μέσα σε ένα σύντομο βίντεο η Dr Raychelle Burks από το πανεπιστήμιο University of Nebraska-Lincoln για λογαριασμό της Αμερικανικής Ένωσης Χημείας. Σε αυτό η επιστήμονας αποκαλύπτει γιατί οι παρατεταμένες περίοδοι στρες, που οφείλονται σε οικονομικούς ή εργασιακούς παράγοντες για παράδειγμα, μπορεί να αναστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και να οδηγούν σε πιο αδύναμα οστά.

Όπως αναφέρει η ίδια, όταν βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με μια στρεσογόνο κατάσταση, «το σώμα του αρχίζει να απελευθερώνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αδρεναλίνη και νορεπινεφρίνη (ορμόνες), οι οποίες προετοιμάζουν το άτομο για τη ΄μάχη’». Μετά από μερικά λεπτά, το σώμα έχει «πλημμυρίσει» από κορτιζόλη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρησης της υγείας του οργανισμού σε τεταμένες καταστάσεις.

Η κορτιζόλη επιτρέπει την κυκλοφορία μεγαλύτερης ποσότητας γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, έτσι ώστε όταν φύγει η αδρεναλίνη το σύστημα να μην «καταρρεύσει».

«Θέτει ακόμη σε λειτουργία το συκώτι, αντλώντας την έξτρα γλυκόζη, η οποία έχει παραμείνει μέσα στον οργανισμό» λέει η Dr Burks, τονίζοντας ότι οι παρατεταμένες περίοδοι στρες μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

«Η κορτιζόλη αναστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αρρωσταίνει πιο εύκολα και να χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την επούλωση των πληγών. Ακόμη, επιβραδύνει την ανάπτυξη των οστών, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε πιο αδύναμα, εύθραυστα οστά» προσθέτει και συνεχίζει: «Και επειδή η κορτιζόλη επιδρά και στον εγκέφαλο, στο τμήμα που ρυθμίζει την όρεξη, αυξάνει την επιθυμία για λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα».

Μία από τις θετικές επιδράσεις της κορτιζόλης, είναι ότι βοηθά στη μείωση του πρηξίματος ή της φαγούρας (hydrocortisone). Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θυμάται κανείς είναι ότι το πολύ στρες κάνει κακό.

Μερικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσει κανείς είναι μέσα από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον ξεκούραστο ύπνο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *