Γιατί κάποιοι νιώθουν ευχαρίστηση τρώγοντας καυτερές πιπεριές

 
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς άνθρωποι που απολαμβάνουν τα καυτερά φαγητά, όπως οι πιπεριές τσίλι να μην έχουν αυτή την φυσιολογικά επώδυνη αίσθηση; Πώς είναι δυνατόν δηλαδή να το απολαμβάνουν αντί να υποφέρουν; Όλα είναι θέμα εγκεφαλικής λειτουργίας και δείτε γιατί.


Ο πόνος δεν είναι πάντα πόνος, μερικές φορές μπορεί να είναι και ανακούφιση.

Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ανακούφιση αν τελικά ένα επώδυνο ερέθισμα αποδειχθεί λιγότερο επώδυνο απ΄ότι περίμεναν στην αρχή. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην μηνιαία επιθεώρηση «Pain».

Οι ερευνητές για να εξετάσουν πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον πόνο χρησιμοποίησαν 16 άτομα στα οποία εφάρμοσαν μια συσκευή η οποία τροφοδοτούσε διαφορετικά επίπεδα επώδυνης θερμότητας στο μπράτσο τους. Την ίδια ώρα κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Η ένταση του επώδυνου ερεθίσματος αυξανόταν σταδιακά, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούσαν σε ένα μόνιτορ να δουν τι ακολουθεί.

Στην αρχή οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την πρώτη φάση ως δυσάρεστη. Όταν όμως ακολούθησε το επόμενο στάδιο με πιο επώδυνο ερέθισμα, όταν επέστρεψαν στο αρχικό στάδιο το αξιολόγησαν ως ανακούφιση.

Η πιθανή εξήγηση, λένε οι ερευνητές είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο και έτσι αισθάνθηκαν ανακούφιση ότι ο πόνος δεν ήταν τελικά τόσο επώδυνος όσο φοβούνταν, έτσι μετέτρεψαν την ενόχληση σε ανακούφιση και τελικά σε ευχαρίστηση.

Ταυτόχρονα η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων έδειξε λιγότερη ενεργοποίηση στην περιοχή του πόνου του εγκεφάλου (το στέλεχος του εγκεφάλου) και μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε μια περιοχή στο μέσον των μετωπιαίων λοβών που είναι συσχετισμένο με την ανακούφιση του πόνου και την ευχαρίστηση.

Αυτό λοιπόν μπορεί να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τόσο τις καυτερές πιπεριές τσίλι δεν νιώθουν την «καυτή» τους φύση!

Πηγή: healhpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *