Γιατί είναι ωφέλιμα τα ροδάκινα

 
Τα ροδάκινα πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Κίνα, αλλά έπειτα εξαπλώθηκαν και σε άλλες χώρες, ενώ αποτελούν σημαντικό μέρος της καλλιέργειας στις ΗΠΑ.


Τα ροδάκινα μπορούν να προστεθούν σε κάθε δίαιτα και περιέχουν αρκετές βιταμίνες, μέταλλα, καθώς και άλλα συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για μια καλή υγεία. Εάν επιθυμούμε μια απόλαυση γεμάτη οφέλη, δεν έχουμε παρά να σερβίρουμε στον εαυτό μας ένα φλιτζάνι από ωμά και ζουμερά κομμάτια ροδάκινου.

Βιταμίνες: Τα ροδάκινα περιέχουν αρκετές βιταμίνες, με κυρίαρχη την βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι από κομμάτια φρέσκου ροδάκινου περιέχει 10,2 mg βιταμίνη C,δηλ 17% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης περιέχει 502 IUs (διεθνείς μονάδες) σε Βιταμίνη Α,1,1mg σε Βιταμίνη Ε και 4 mg σε Βιταμίνη Κ.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρουσιάζονται με τη μορφή της νιασίνης 1,2mg, φυλλικού οξέος 6,2mg και ίχνη από θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ και Βιταμίνη Β6. Εάν επιθυμούμε να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιο μας μια ποικιλία τροφίμων, μέσα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα ροδάκινα.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα των φυσικών τροφών μεταβολίζονται από τον οργανισμό καλύτερα, από οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Μέταλλα: Tα μέταλλα είναι εξίσου απαραίτητα για μια βέλτιστη υγεία όπως είναι και οι βιταμίνες. Επομένως, 1 φλιτζάνι από ροδάκινα περιέχει κάποια από αυτά.

Παρότι οι συνιστώμενες καθημερινές προσλήψεις (RDΙ) σε μέταλλα δεν είναι τόσο υψηλές, όπως είναι για τις βιταμίνες, η έλλειψη σε κάποιο μέταλλο, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα μέταλλα που περιέχονται στα ροδάκινα είναι το κάλιο,293 mg ή 8% του RDI, ο χαλκός και το μαγγάνιο 0.1 mg και τα δύο ή 5% του RDI.

Ο φώσφορος, σε ποσότητα 30,8mg και το μαγνήσιο σε ποσότητα 13,9 mg ή 3% του RDI. Στη λίστα των μετάλλων προστίθενται και ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το σελήνιο και το φθόριο, τα οποία καλύπτουν το 2% ή λιγότερο του RDI.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία μας και επομένως θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας των διατροφικών επιλογών μας. Ένα φλιτζάνι ωμά ροδάκινα περιέχει 2,3γρ φυτικών ινών ή 9% του RDI. Έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι τα άτομα που τρώνε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία, καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τον Οκτώβριο του 2008 στην «Journal of the American Dietetic Association» δημοσιεύθηκε ένα άρθρο το οποίο έλεγε ότι ακόμη και εάν παίρνουμε συμπλήρωμα φυτικών ινών, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα ροδάκινα είναι μια τέτοια τροφή, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη φυτικών ινών.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *