Για άλλη μια φορά… το μέγεθος μετράει

41F36550700078DA79813FEF7B5AF05C.jpg

  Οι πιο ψηλοί και γεμάτοι άντρες δείχνουν πιο αρρενωποί, ανεξάρτητα από το πόσο «θηλυκά» μπορεί να είναι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο St Andrews, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σαρώσεις προσώπων αντρών και γυναικών για να ερευνήσουν την αντίληψη περί αρρενωπότητας.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου σε σχέση με το ύψος και το βάρος είχαν «ουσιαστικές και ανεξάρτητες» επιπτώσεις, ως προς το πώς «έβλεπε» κανείς έναν άντρα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και διδακτορική φοιτήτρια στο εργαστήριο Αντίληψης του πανεπιστημίου, Iris Holzleitner, ανέφερε ότι η αρρενωπότητα έχει ισχυρές επιδράσεις στην ελκυστικότητα, καθώς επίσης και σε μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ηγεσία και η εμπιστοσύνη.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις φυσικές βάσεις των αντιλήψεων και την προέλευση των στερεοτύπων γύρω από την αρρενωπότητα. Η έρευνά μας αποδεικνύει, ότι η αντιληπτή αρρενωπότητα ενός προσώπου έχει πολλές διαφορετικές, φυσικές προελεύσεις» εξήγησε η ερευνήτρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline.

«Το καινούριο που προσφέρει η μελέτη αυτή, είναι ότι εξετάσαμε το κατά πόσο τα χαρακτηριστικά αυτής της ατομικής διακύμανσης στο ύψος και το βάρος, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο, όταν κρίνεται η ‘αρρενωπότητα’ ενός άντρα. Συγκρίνοντας το σχήμα του προσώπου πολύ κοντών και πολύ ψηλών ανδρών, καθώς επίσης και το σωματότυπο πολύ λεπτών και πιο γεμάτων ανδρών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να καθορίσουν τους συσχετισμούς του προσώπου με το ύψος και το βάρος».

Η αρρενωπότητα πολλές φορές μετριέται ως η μέση διαφορά ανάμεσα στο σχήμα του προσώπου των αντρών και των γυναικών.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες αναφέρουν ότι η αρρενωπότητα που μετριέται με βάση το πρόσωπο, δεν εξηγεί καλά την αντίληψη των γυναικών γύρω από αυτή.

Η αρρενωπότητα ενός προσώπου αναπτύσσεται υπό την επίδραση αρσενικών ορμονών του σεξ, οι οποίες κάνουν, επίσης, τους άντρες –κατά μέσο όρο- πιο ψηλούς και πιο βαρείς από τις γυναίκες.

Η έρευνα αυτή υποδηλώνει, ότι οι άνθρωποι βασίζουν τις αντιληπτικές κρίσεις τους γύρω από τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου, τα οποία σχετίζονται με τις σωματικές διαφορές.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Perception.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *