Φυλλικό οξύ η βιταμίνη της εγκύου και όχι μόνο

673C2CE7D5C23AE633B3159A0AA84384.jpg

  Το φυλλικό οξύ ανήκει στις βιταμίνες συμπλέγματος Β. Δεν είναι τόσο πολύ γνωστό, ωστόσο είναι απαραίτητο από την αρχή κιόλας της ζωής του ανθρώπου ως έμβρυο, καθώς συντελεί στην αρχική διαμόρφωση και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος ενός εμβρύου.

Εκεί έγκειται και η σπουδαιότητά του κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης στις γυναίκες.

Ακόμη, οι δράσεις του στον οργανισμό έχουν ως εξής:

• Προάγει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παροχή οξυγόνου και ενέργειας σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Για το λόγο αυτό η έλλειψή του έχει ως αποτέλεσμα αναιμία.

• Βοηθάει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, κρατώντας υπό έλεγχο τα επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται ομοκυστείνη. Υψηλά επίπεδα ομοκυστείνης μπορούν να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση. Για το λόγο αυτό σε άτομα που εμφανίζουν υψηλή επίπεδα ομοκυστείνης χορηγείται αγωγή με φυλλικό οξύ.

• Επιπρόσθετα, το φυλλικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA μας.
Καλές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν το μοσχαρίσιο συκώτι, οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα μαυρομάτικα φασόλια, η παπάγια, ο αρακάς, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα λαχανάκια Βρυξελών, το κουνουπίδι, τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι και το καλαμπόκι.

Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα ζωικά προϊόντα, κυρίως δηλαδή στο μοσχαρίσιο συκώτι, φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό κατά το μαγείρεμα σε σχέση με το αντίστοιχο που βρίσκεται σε φυτικές τροφές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φρούτα και λαχανικά που περιέχουν φυλλικό οξύ όταν μαγειρευτούν μπορεί να χάσουν από 40 μέχρι 70% της αρχικής τους ποσότητας.

Αν κάποιος δεν προσλαμβάνει αρκετό φυλλικό οξύ μέσα από τη διατροφή του, μπορεί να εμφανίσει αναιμία.

Σε περίπτωση έλλειψης αυξάνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τροφές που το περιέχουν και ενδεχομένως μπορεί να χορηγηθεί από τον ιατρό και κάποιο συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *