Τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Τη λίστα με τα προϊόντα που κουβαλούν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων ανακοίνωσε για μία ακόμη χρονιά η περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Working Group (EWG).

Η «Βρόμικη Ντουζίνα» (Dirty Dozen), όπως την ονομάζει η EWG, εντάσσεται στην τελευταία έκδοση του οδηγού «Shopper’s Guide to Pesticides in Produce».

Συμπληρωματικά προς τη λίστα αυτή, ο οδηγός περιλαμβάνει και την «Καθαρή Δεκαπεντάδα» (Clean Fifteen), δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά με τα λιγότερα υπολείμματα χημικών και φυτοφαρμάκων (δείτε τα εδώ).

Η «Βρόμικη Ντουζίνα» στο μικροσκόπιο
Για να συνθέσει τη λίστα, η EWG αρχικά συγκέντρωσε και ανέλυσε τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας. Στη συνέχεια, κάθε προϊόν αξιολογήθηκε μεμονωμένα βάσει μιας σειράς κριτηρίων, όπως ο αριθμός των φυτοφαρμάκων στα οποία έχει εκτεθεί, καθώς και η ποσότητα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που κουβαλά. Η ανάλυση της EWG περιλάμβανε συνολικά περίπου 39.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με διαταραχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά την εμβρυϊκή ζωή και την παιδική ηλικία. Μελέτη του 2012 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να προστατεύονται τα παιδιά από τα φυτοφάρμακα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι στη λίστα της EWG, καθώς υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι ποσότητες φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά είναι ελάχιστες, σε βαθμό που δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Και η ίδια η EWG βέβαια επισημαίνει ότι η «Βρόμικη Ντουζίνα» δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αποθαρρύνει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς ακόμη και τα «βρόμικα» είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα επεξεργασμένα προϊόντα. Για να περιοριστεί η έκθεση στα φυτοφάρμακα, η οργάνωση συνιστά την κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποια φρούτα και λαχανικά βρέθηκαν στη «Βρόμικη Ντουζίνα» της EWG.

1. Φράουλες: Οι φράουλες βρέθηκαν στην πρώτη θέση της λίστας για τρίτη συνεχή χρονιά. Ποσοστό 33% από τα δείγματα που εξετάστηκαν φάνηκε να κουβαλούν 10 ή και περισσότερα φυτοφάρμακα. Ένα από τα δείγματα μάλιστα κουβαλούσε υπολείμματα από 22 διαφορετικά χημικά.

2. Σπανάκι: Το 97% των δειγμάτων που εξετάστηκαν κουβαλούσαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Συγκεκριμένα, στο σπανάκι εντοπίστηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις περμεθρίνης, η οποία έχει νευροτοξική δράση.

3. Νεκταρίνια: Σχεδόν τα 94% των δειγμάτων κουβαλούσαν δύο ή και περισσότερα φυτοφάρμακα. Σε ένα από τα δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα από 15 διαφορετικά χημικά.

4. Μήλα: Το 90% των μήλων είχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ποσοστό 80% των δειγμάτων κουβαλούσαν συγκεκριμένα διφαινυλαμίνη, ένα παρασιτοκτόνο που έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη.

5. Σταφύλια: Στα δείγματα που αναλύθηκαν εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο 5 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Πάνω από το 96% των σταφυλιών φάνηκε να κουβαλούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

6. Ροδάκινα: Πάνω από το 99% των δειγμάτων είχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στα ροδάκινα εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο υπολείμματα από 4 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

7. Κεράσια: Κατά μέσο όρο 5 διαφορετικά φυτοφάρμακα φάνηκε να κουβαλούν τα κεράσια. Σε ποσοστό 30% των δειγμάτων εντοπίστηκε η δραστική ουσία ιπροδιόνη, η οποία έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη και θεωρείται πιθανό καρκινογόνο.

8. Αχλάδια: Στα αχλάδια εντοπίστηκαν διάφορα φυτοφάρμακα (όπως εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα) σε σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις. Πάνω από τα μισά δείγματα είχαν υπολείμματα από 5 ή και περισσότερα χημικά.

9. Ντομάτες: Σχεδόν 4 διαφορετικά φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο στα δείγματα ντομάτας που εξετάστηκαν. Σε ένα από τα δείγματα διαπιστώθηκε η παρουσία 15 διαφορετικών χημικών.

10. Σέλινο: Πάνω από το 95% των δειγμάτων κουβαλούσαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σε ένα από τα δείγματα διαπιστώθηκε η παρουσία 13 διαφορετικών χημικών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *