Φοιτητική ζωή και διατροφή

A8BD40A639788AC1F82B49548C4D9005.jpg

  Μετά από πολύ διάβασμα και κούραση, οι νέοι φοιτητές καταφθάνουν επιτέλους στην πόλη όπου θα σπουδάσουν το αντικείμενο που επέλεξαν και μια νέα ζωή ξεκινά. Η διατροφή αποτελεί ένα «καινούριο κεφάλαιο» για το φοιτητή, καθώς μέχρι πριν λίγες μέρες έτρωγε απλά το φαγητό που ήταν μαγειρεμένο στο σπίτι, χωρίς προβληματισμούς και σκέψεις!

Οι σωστές διατροφικές επιλογές, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, καθορίζουν την υγεία μας και την ευεξία μας σε κάθε ηλικία. Ο ανοδικός ρυθμός ανάπτυξης που έχουν τα ποσοστά παχυσαρκίας, ιδιαίτερα σε νέα άτομα, θα πρέπει να μας απασχολήσει. Η συχνή κατανάλωση junk food, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι οι βασικές αιτίες.

Στη νεαρή ηλικία, στόχος μας είναι η διατροφή μας να συμβάλλει σε ένα υγιές σωματικό βάρος, αλλά και στα καλύτερα δυνατά επίπεδα ενέργειας και ευεξίας. Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαίνουν με απλές, εύκολες και φυσικά οικονομικές λύσεις, χωρίς να προκαλείται επιπλέον άγχος στον φοιτητή. Το αρνητικό, εκτός από την εξωτερική εικόνα που αφορά περισσότερο τους νέους, είναι οι βλαβερές επιπτώσεις που έχουν τα περιττά κιλά στην υγεία μας και η επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων. Δεν είναι πλέον σπάνια τα φαινόμενα αυξημένης χοληστερίνης ή υπέρτασης σε νέους ανθρώπους ή και η πρώιμη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2.

Η αλόγιστη χρήση fast food οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και αλατιού και σε μειωμένη λήψη βιταμινών και φυτικών ινών. Ωστόσο, όλα είναι θέμα επιλογής. Ακόμη και στα ταχυφαγεία, υπάρχουν υγιεινές επιλογές. Επιλέξετε σαλάτα με τόνο, κοτόπουλο ή καπνιστό σολωμό, μπαγκέτα με τυρί και λαχανικά, αραβική πίτα με κοτόπουλο και λαχανικά και αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες και τα burger.

Μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σπίτι, συνήθως ένα γρήγορο πρωινό π.χ. μπουγάτσα και γάλα και ένα πρόχειρο μεσημεριανό όπως σουβλάκια, αποτελούν τις πλέον συνήθεις επιλογές των νέων φοιτητών. Σίγουρα η διαδικασία μαγειρικής είναι πρακτικά δύσκολη, αφού μέχρι ο φοιτητής να βρει σπίτι μένει στο ξενοδοχείο ή είναι φιλοξενούμενος σε κάποιο φιλικό σπίτι. Όμως οι διατροφικές επιλογές ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να είναι ισορροπημένες, σωστές, και οικονομικές!

Η έλλειψη σπιτικού φαγητού καθώς και οι ώρες στο πανεπιστήμιο δημιουργούν μία άστατη διατροφική συμπεριφορά, με λίγα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών και κατανάλωση έτοιμων γευμάτων. Ωστόσο, η σωστή επιλογή φαγητού γίνεται ακόμη και αν κάποιος τρώει καθημερινά έξω. Κάθε γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει λαχανικά ακόμη και αν είναι μπαγκέτα ή κρύο σάντουιτς ή κρέπα. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι μία απλή διαδικασία και αλλά και η οικονομικότερη επιλογή σνακ.

Όταν υπάρχει η σωστή οργάνωση και η θετική διάθεση, τότε η διατροφή του φοιτητή μπορεί να είναι σωστή! Είτε μένει προσωρινά σε κάποιο φιλικό σπίτι, είτε στο ξενοδοχείο, μία επίσκεψη στο κοντινό σούπερ μάρκετ θεωρείται απαραίτητη και χρήσιμη. Τρόφιμα όπως φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα, ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, πολύσπορα κριτσίνια είναι κάποιες από τις υγιεινές και εύκολες διατροφικές επιλογές σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, κάθε γεύμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από μία σαλάτα λαχανικών, ώστε να υπάρχει επαρκής πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Η οργάνωση συχνών γευμάτων ανά 3-4 ώρες, αποτελεί κλειδί στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού αλλά και στην συνεχή παροχή ενέργειας, ώστε να ανταπεξέλθει ο φοιτητής στις καθημερινές υποχρεώσεις και «τρέξιμο» μέχρι να οργανωθούν όλα τα θέματα. Η καθημερινή κατανάλωση του σωστού πρωινού, όπως γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης ή τοστ με τυρί και ντομάτα ή σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης και φρούτα ή φυσικό χυμό φρούτων αποτελεί τη βάση της σωστής διατροφής. Το συγκεκριμένο γεύμα είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή απόδοση και ενέργεια όλη την ημέρα.

Υπάρχουν αρκετά επιστημονικά ευρήματα ότι κάποιες τροφές συμβάλλουν και στην καταπολέμηση του άγχους, αφού μπορούν μέχρι ένα βαθμό να επηρεάζουν τη νευρική λειτουργία και φυσικά το πώς νιώθουμε. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Σημαντικά είναι και τα ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, που βοηθάει να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και το μαγνήσιο που χάνεται σε πιο μεγάλες ποσότητες όταν έχουμε πολύ άγχος. Στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου συντελούν και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Τέλος συστήνεται η συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνη, ορμόνη που μας ανεβάζει τη διάθεση και μας ηρεμεί. Επομένως το διαιτολόγιο κατά του άγχους πρέπει να περιλαμβάνει όσπρια, ανάλατους ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λιπαρά ψάρια, γάλα και άπαχο γιαούρτι, ακατέργαστο ρύζι, πολύσπορο ψωμί ή ψωμί σικάλεως, φρέσκα φρούτα και φυσικά πολύ νερό.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *