Φάρμακο δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσίασαν ένα νέο πειραματικό φάρμακο που δημιουργεί ελπίδες ότι κάποτε θα εμπλουτίσει το «οπλοστάσιο» κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, με βάση τουλάχιστον τα έως τώρα ενθαρρυντικά πειράματα σε ποντίκια.

Το φάρμακο, προς το παρόν γνωστό ως NTRX-07, εμποδίζει την εκδήλωση φλεγμονής, ενώ παράλληλα απομακρύνει τις αφύσικες και καταστροφικές για τους νευρώνες πρωτεϊνικές πλάκες αμυλοειδούς που σχηματίζονται στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αναισθησιολογίας Μοχάμεντ Ναγκίμπ της Κλινικής Κλίβελαντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, δήλωσαν ότι «το φάρμακο χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μηχανισμό σε σχέση με πολλά άλλα σημερινά φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, καθώς στοχεύει στην αιτία μάλλον παρά στα συμπτώματα της νόσου».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αντι-Αλτσχάιμερ ιδιότητες του φαρμάκου, μελετώντας τις δυνατότητές του να θεραπεύσει μια άλλη πάθηση, τον νευροπαθητικό πόνο. Όπως είπε ο δρ Ναγκίμπ, «οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο έχουν χρόνια νευροφλεγμονή. Η ουσία NTRX-07 καταπολεμά και στον εγκέφαλο τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Το φάρμακο δοκιμάσθηκε σε πειραματόζωα που είχαν στον εγκέφαλό τους μια νευροεκφυλιστική πάθηση παρόμοια με το Αλτσχάιμερ. Η χορήγηση του φαρμάκου επέφερε σημαντική μείωση των αφύσικων πρωτεϊνικών πλακών, καθώς επίσης βελτίωση της μνήμης των ποντικιών. Αύξησε επίσης τα επίπεδα της πρωτεΐνης SOX2, που βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο η εν λόγω ουσία θα αποδειχθεί αποτελεσματική και στους ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *