Γιατί είναι απαραίτητα τα φάρμακα μετά την αιμορραγία

Χιλιάδες ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο, αν το αναγκαίο φάρμακο μετά από σοβαρή αιμορραγία, λόγω τραυματισμού ή τοκετού, δινόταν μετά από λίγα λεπτά και όχι μετά από μερικές ώρες, όπως συχνά συμβαίνει, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι το κάθε λεπτό μετρά: η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10% για κάθε 15 λεπτά καθυστερημένης φαρμακευτικής θεραπείας με τρανεξαμικό οξύ, ενώ μετά από καθυστέρηση τριών ωρών το φάρμακο δεν έχει κάποιο αισθητό όφελος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Ρόμπερτς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, κάλεσαν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να χορηγούν πλέον άμεσα το σωτήριο φάρμακο, είτε στο χειρουργείο είτε στον τόπο του τραυματισμού και όχι όταν πια ο ασθενής έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Όπως είπε ο δρ Ρόμπερτς «η ταχεία αντίδραση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο» αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το αντιαιμορραγικό τρανεξαμικό οξύ (ΤΧΑ) αvαστέλλει την ινωδόλυση και μπορεί να σταθεροποιήσει το θρόμβο του αίματος στην περιοχή της αιμορραγίας, ενώ δεν χρειάζεται ψυγείο, είναι φθηνό και απλό στην χρήση του (ενδοφλέβια). Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι αν η εν λόγω ουσία χορηγηθεί εντός τριών ωρών από την έναρξη της αιμορραγίας, μειώνει κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο θανάτου.

Όμως, η νέα μελέτη δείχνει ότι αν το φάρμακο χορηγηθεί μέσα σε λίγα λεπτά, η πιθανότητα επιβίωσης αυξάνεται τουλάχιστον κατά 70% και, όσο καθυστερεί το φάρμακο, τόσο ο κίνδυνος μεγαλώνει για τη ζωή του ασθενούς.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν ενδείξεις επιπλοκών ή αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.ά, αν το φάρμακο χορηγηθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν δύο στους τρεις θάνατοι (το 63%) συμβαίνουν μέσα σε 12 ώρες από την έναρξη της αιμορραγίας, ενώ ειδικά στην περίπτωση των εγκύων ο κίνδυνος κορυφώνεται δύο έως τρεις ώρες μετά τη γέννα.

Οι αιμορραγίες, λόγω τραύματος από τροχαία, βία κ.α., σκοτώνουν πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κάθε χρόνο, εκ των οποίων περίπου 100.000 είναι γυναίκες που αιμορραγούν υπερβολικά στον τοκετό, κυρίως σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *