Έξυπνες επιλογές για φαγητό εκτός σπιτιού

0BE03122EFE54B136438C93B8BDFB91D.jpg

  Οι «εξορμήσεις» μας σε εστιατόρια, ταβέρνες και fast food αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς η έξοδος για φαγητό είναι πλέον τρόπος διασκέδασης.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα ωστόσο, τρώγοντας συχνά εκτός σπιτιού, αυξάνονται επικίνδυνα οι πιθανότητες να βάλουμε κιλά. Συνήθως, οι περισσότερες διατροφικές μας επιλογές έξω είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Κι όμως! Υπάρχουν τρόποι να διαφυλάξουμε την υγεία μας και τα κιλά μας. Αρκεί να επιλέξουμε σωστά από τον κατάλογο και να μην παρασυρθούμε από τις προσφορές. Διαβάστε συμβουλές για την καλύτερη επιλογή φαγητών εκτός σπιτιού…

Ρωτήστε πώς είναι μαγειρεμένο

Τα περίεργα ονόματα στα πιάτα ενός καταλόγου εστιατορίου παραπλανούν και ενθουσιάζουν.

Μην ντρέπεστε να ρωτήσετε πως είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό πριν παραγγείλετε. Αποφύγετε οτιδήποτε γράφει σωτέ, πανέ, τηγανιτό, αλά κρεμ. Προτιμήστε πιάτα τα οποία είναι στο γκριλ, ψητά στον φούρνο, στον ατμό, ή βραστά.

Ανακαλύψτε τις «κρυμμένες» θερμίδες του καταλόγου

Μπορείτε να αποφύγετε τα πλούσια σε θερμίδες πιάτα στο εστιατόριο, αν διαβάσετε προσεκτικά το μενού. Περιγραφές όπως: πανέ, γκρατινέ, κρεμώδης, με γέμιση τυριών, βουτύρου, τραγανό, κτλ. υποδηλώνουν πολλά γραμμάρια λίπους και θερμίδες.

Επιλέξετε το σωστό μέγεθος μερίδας

Αποφύγετε το «μεγάλο» μέγεθος, τις super-sized ή extra large μερίδες. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το παιδικό μενού, στο οποίο συνήθως σερβίρονται μικρότερες μερίδες. Η διαφορά θερμίδων είναι μεγάλη αν επιλέξουμε σωστά ακόμη και στο fast-food:

Διπλό cheeseburger: 600 θερμίδες ενώ Απλό Cheeseburger: 320 θερμίδες

Μεγάλη μερίδα τηγανιτές πατάτες: 540 θερμίδες ενώ Μικρή μερίδα: 210 θερμίδες

Αλλάξτε τη συνταγή

Μην διστάσετε να τροποποιήσετε την παραγγελία σας και ιδιαίτερα τα συνοδευτικά και τη γαρνιτούρα.

Μπορείτε να ζητήσετε χωριστά τη σως από τη σαλάτα ή το τυρί από τα ζυμαρικά, έτσι ώστε να ελέγξετε εσείς την ποσότητα που θα προσθέσετε.

Επίσης, αντί για τηγανιτές πατάτες ως γαρνιτούρα, ζητήστε λαχανικά στον ατμό ή βραστό ρύζι.

Προσοχή στα ορεκτικά και στα συνοδευτικά

Σε πολλά εστιατόρια, με την άφιξή μας στο τραπέζι, μάς προσφέρουν πλήθος από διαφορετικά είδη ψωμιού, κριτσίνια, παξιμαδάκια σε συνδυασμό με ελιές ή κάποιο ντιπ.

Για να αποφύγουμε την «επικίνδυνη» πρόσληψη θερμίδων πριν καν φτάσει το πιάτο μας, μπορούμε να ζητήσουμε από το σερβιτόρο να μην τα αφήσει στο τραπέζι μας.

Μακαρόνια και πίτσα

Η παραγγελία μιας μακαρονάδας θα δώσει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, αν τα μακαρόνια «κολυμπούν» στην κρέμα γάλακτος ή σε μία λιπαρή σάλτσα τυριών. Καλύτερη επιλογή είναι η κόκκινη σάλτσα ντομάτας, καθώς και ο συνδυασμός ζυμαρικών και θαλασσινών, όπου συνήθως η συνταγή δεν περιέχει βούτυρο.

Στην πιτσαρία, χρειάζεται προσοχή στην παραγγελία και με τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων. Ζητήστε πίτσα με λεπτή ζύμη, ενισχύστε τη με λαχανικά, όπως μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα κ.λπ. και ελαττώστε όσο γίνεται τα αλλαντικά και τα λουκάνικα.

Επιδόρπιο: Η δύσκολη ώρα

Τα φρέσκα φρούτα αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Πλέον υπάρχουν ως επιδόρπιο στα περισσότερα εστιατόρια, αλλά και αλυσίδες fast-food. Βέβαια, οι πειρασμοί είναι πολλοί… Αν, τελικά, υποκύψετε σε ένα cheesecake ή σε ένα σουφλέ σοκολάτας, τουλάχιστον μοιραστείτε το με την παρέα σας.

Επιλέξτε μέρος με πολύ φως

Ναι και οι οπτικές επιλογές του περιβάλλοντος καθορίζουν τις επιλογές μας αλλά και τον προσδιορισμό του κορεσμού.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που έγινε σε συμμετέχοντες που είχαν γεύμα σε εστιατόριο με φως και σε απόλυτο σκοτάδι, αποδείχθηκε ότι όσοι έτρωγαν στα σκοτεινά, είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για περισσότερο φαγητό και για επιδόρπιο.

Καλύτερα, λοιπόν να απολαύσετε το φως των κεριών, αφού ολοκληρώσετε το γεύμα σας.

Δεν είναι όλες οι σαλάτες light

Αποφύγετε να παραγγείλετε την πιο περίεργη σαλάτα με τα περισσότερα υλικά και το περίεργο dressing που έχει ο κατάλογος, εκτός αν αυτό το πιάτο θα είναι και το κυρίως!

Πολλές σαλάτες στα εστιατόρια περιέχουν κρουτόν (που συνήθως είναι τηγανιτά), μαγιονέζα, τριμμένο τυρί, σάλτσες με αρκετό ελαιόλαδο, αλλαντικά. Όλα αυτά, ανεβάζουν τις θερμίδες!

Προτιμήσετε απλές σαλάτες, που έχουν μόνο λαχανικά και ζητήστε χωριστά το ελαιόλαδο, ώστε να ελέγξετε την ποσότητα καλύτερα.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *