Εξέταση αίματος μόνο για γυναίκες

 
Ένα υπό μελέτη τεστ αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτίμηση του κινδύνου που έχει μια γυναίκα να παρουσιάσει καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και καρκίνο του μαστού σύμφωνα με νέα έρευνα.


Το τεστ μετρά τα επίπεδα της προνευροτενσίνης που είναι η πρόδρομη μορφή της ορμόνης νευροτενσίνης η οποία παράγεται στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα, κυρίως κατά τη διάρκεια πλούσιων σε λιπαρά γευμάτων.

«Στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, υπάρχει ένας πολύ ισχυρός συσχετισμός μεταξύ των υψηλών συγκεντρώσεων της προνευροτενσίνης στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνο του μαστού», υποστηρίζει ο επικεφαλής ερευνητής Olle Melander από το σουηδικό πανεπιστήμιο Lund.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 4.600 άτομα που παρακολουθήθηκαν για 13-16 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όταν τα επίπεδα της προνευροτενσίνης είναι αυξημένα, τότε οι πιθανότητες μια γυναίκα να παρουσιάσει διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται κατά 41%, η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων κατά 33%, οι πιθανότητες καρκίνου του μαστού κατά 44% και οι πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά κατά 50%.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ουσία αποτελεί τον πρώτο δείκτη που μπορεί να ανιχνεύσει τον κίνδυνο εμφάνισης τριών σοβαρών νόσων στις γυναίκες, ενώ μελλοντικά θα μπορούσαν να σχεδιαστούν φάρμακα που παρεμποδίζουν την δράση της προνευροτενσίνης.

H έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *