Ευρεία σύσκεψη στην Κρήτη για θέματα Υγείας

%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, είχε σήμερα συνάντηση με τους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης, παρουσία της διοικήτριας και των υποδιοικητών της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Κατά τη συνάντηση έγινε η παρουσίαση του Χάρτη Υγείας, μιας πρωτοπόρας μελέτης, που όπως τονίσθηκε, με μηδενικό κόστος υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες από την 7η ΥΠΕ Κρήτης και αφορά και τους τέσσερις νομούς του νησιού, τους 24 δήμους και υφιστάμενους οικισμούς.

Η μελέτη αυτή , λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά, γεωγραφικά και κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, αποτυπώνει αναλυτικά τους δείκτες και τα ποσοστά νοσηρότητας στην Κρήτη, ανά νομό και δημοτικό διαμέρισμα, βάσει δεδομένων που αντλήθηκαν από τα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού και περιοχών υψηλού κινδύνου, λόγω της νοσηρότητας αυτής. Τα στοιχεία νοσηρότητας που παρουσιάστηκαν επικεντρώθηκαν κυρίως σε νοσήματα: α) λοιμώδη-παρασιτικά, β) κυκλοφορικού συστήματος και γ) νεοπλασίες.

Ο κκ Ξανθός και Πολάκης συνεχάρησαν την 7η ΥΠΕ Κρήτης για την επιστημονική δουλειά η οποία, όπως τόνισαν, εκτός από πολύτιμο εργαλείο για την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τους διοικητές των νοσοκομείων της, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για τις υπόλοιπες ΥΠΕ, ενώ με τους κοινωνικούς προσδιοριστές υγείας που αποτυπώνει, θα επιτρέψει, επισήμαναν, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις εκεί όπου επιστημονικά και εμπεριστατωμένα υπάρχει ανάγκη.

Ακολούθως συζητήθηκαν με τις διοικήσεις των νοσοκομείων θέματα που αφορούν στην οικονομική διαχείριση τους, τη διαφάνεια, τη στελέχωση και την αναβάθμιση των υποδομών των υγειονομικών μονάδων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό στη διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής των νέων διοικητών- αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στο Σύστημα Υγείας.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός, από τους επιλεγέντες, το 58% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από 60% υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση.

Εξ άλλου, ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, επισήμανε ότι, αν και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες. Περιμένουν, όμως, προσέθεσε, από τη σημερινή πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες της να στηρίξουν την προσπάθεια και το έργο τους έμπρακτα, επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, όπως εκείνο της υποστελέχωσης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας για τα οικονομικά των νοσοκομείων τόνισε ότι άμεση υποχρέωση των διοικήσεων αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των μονάδων ευθύνης τους, ενώ παράλληλα έδωσε κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων. Επίσης επισήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος.

«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε για ακόμα μια φορά, η ξεκάθαρη δέσμευση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην Κρήτη, κατεύθυνση την οποία καλούνται να υπηρετήσουν οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων με υπευθυνότητα, εντιμότητα, διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία, με σεβασμό στην εξαιρετική δουλειά των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων, αλλά και με προτεραιότητα στην κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *