Ευπαθείς στην πολυφαγία οι γυναίκες

 
Πιο ευπαθείς στην πολυφαγία είναι σύμφωνα με μία νέα έρευνα οι γυναίκες.

Για την ακρίβεια, πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι οι θηλυκοί έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους αρσενικούς να τρώνε ανεξέλεγκτα, γεγονός το οποίο αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως η βιολογία παίζει ρόλο στις διατροφικές διαταραχές.


Η έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είναι η πρώτη που τεκμηριώνει διαφορές μεταξύ των φύλων στα ποσοστά της πολυφαγίας στα ζώα και οι ερευνητές ισχυρίζονται πως κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε 30 θηλυκούς και 30 αρσενικούς αρουραίους. Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν επί δύο εβδομάδες, αλλάζοντας περιοδικά την διατροφή τους ώστε να περιέχει ζαχαρόπαστα με γεύση βανίλιας και αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι η συχνότητα της επιρρέπειας στην πολυφαγία ήταν εξαπλάσια στα θηλυκά ζώα.

Η επιρρέπεια στην πολυφαγία ορίσθηκε ως η τάση των ζώων να καταναλώνουν την μεγαλύτερη ποσότητα ζαχαρόπαστας, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυξημένη επιρρέπεια των θηλυκών αρουραίων προς την πολυφαγία σχετίζεται με την διαμόρφωση του φυσικού συστήματος επιβράβευσης που έχουν στον εγκέφαλό τους ή με τον βαθμό που κάποιος αρέσκεται και αναζητά την επιβράβευση.

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι κοινοί σε ανθρώπους και ζώα.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τα ζώα για να διαπιστώσουν εάν ο εγκέφαλος των θηλυκών είναι πιο ευαίσθητος σε ερεθίσματα που διεγείρουν τα κέντρα της επιβράβευσης, όπως τα τρόφιμα με πολλά λίπη και αλάτι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *