Ευκαιρίες για αλλαγές στην ιατρική καινοτομία

 
Στη Γενεύη για την Παγκόσμια Διάσκεψης Υγείας μεταβαίνουν υπουργοί απ’ όλο τον κόσμο προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν ή όχι τη διαδικασία μιας δεσμευτικής συμφωνίας που θα ενεργοποιήσει εκ νέου την έρευνα και την ανάπτυξη για ιατρικές ανάγκες που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.


«Η ιατρική καινοτομία δεν εφαρμόζεται με άξονα τις ανάγκες των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι κυβερνήσεις έχουν τη δύναμη, την ευθύνη και από σήμερα την ευκαιρία να το αλλάξουν αυτό», δήλωσε η Michelle Childs, διευθύντρια Πολιτικής και Ενημέρωσης της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα. «Είναι σαφής και επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρέπει να προχωρήσουν στην έναρξη της διαδικασίας, και να μην ψάχνουν δικαιολογίες για άλλες καθυστερήσεις».

Το σημερινό σύστημα για την ιατρική Έρευνα και Ανάπτυξη είναι προβληματικό, δεδομένου ότι καθορίζεται κυρίως από τα εμπορικά κέρδη παρά από τις προτεραιότητες της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα κατευθύνεται προς τους τομείς που είναι πιο επικερδείς, χωρίς να ανταποκρίνεται σε θεμελιώδεις ιατρικές ανάγκες και ειδικά σε αυτές που εμφανίζονται με δυσανάλογο τρόπο στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις αναπτυγμένες, όπως είναι οι τροπικές ασθένειες ή η φυματίωση.

Οι ομάδες στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν καθημερινά τις συνέπειες αυτού του γεγονότος, και αγωνίζονται να παρέχουν ποιοτική περίθαλψη όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ιατρικά μέσα. Ακόμα και όταν τα φάρμακα, οι διαγνωστικές μέθοδοι και τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, είναι συνήθως ακατάλληλα για χρήση στις χώρες όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για χώρες πλούσιες σε πόρους.

Μεταξύ των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών συγκαταλέγονται: πιο αποτελεσματικές θεραπείες για ανθεκτική φυματίωση, παιδιατρική εκδοχή των αντιρετροϊκών φαρμάκων, νέα αντιβιοτικά για τη θεραπεία πολύ επικίνδυνων για τη ζωή λοιμώξεων παρά την αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα φάρμακα, και εμβόλια που δε χρειάζεται να καταψυχθούν ή μπορούν να χορηγηθούν χωρίς ένεση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *