«Εθισμένοι» στα «ενεργειακά» ποτά οι έφηβοι

 
Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση «ενεργειακών» ποτών από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, δημοσίευσε η ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα διαδεδομένα προϊόντα κυρίως μεταξύ των εφήβων, ενώ δεν είναι λίγα και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας που «υποκύπτουν» στη γεύση τους.


Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2012. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 52.000 από 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των χωρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν και η Ελλάδα.

Η μελέτη έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα η οποία είναι πιο πιθανό να καταναλώνει «ενεργειακά» ποτά είναι οι έφηβοι (10-18 ετών). Συγκεκριμένα, το 68% συνολικά των εφήβων που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι καταναλώνουν «ενεργειακά» ποτά (το αντίστοιχο ποσοστό μόνο για την Ελλάδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, εκτιμάται σε 48%).

Συνολικά μεταξύ των εφήβων που καταναλώνουν τα ποτά αυτά, το 12% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση (τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα, με μέση κατανάλωση 7 λίτρα «ενεργειακών» ποτών τον μήνα), ενώ το 12% είχε «υψηλή οξεία» κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 1 λίτρο περίπου τη φορά).

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από την ηλικιακή ομάδα των παιδιών (3-10 ετών), όπου το 18% δήλωσε ότι καταναλώνει ενεργειακά ποτά.

Μεταξύ αυτών, το 16% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση σχεδόν 4 λίτρα «ενεργειακών» ποτών το μήνα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι περίπου το 30% των ενηλίκων καταναλώνουν «ενεργειακά» ποτά.

Μεταξύ αυτών, το 12% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση 4,5 λίτρα το μήνα, ενώ το 11% είχε «υψηλή οξεία» κατανάλωση.

Όσον αφορά στη συνεισφορά των «ενεργειακών» ποτών στη συνολική διαιτητική έκθεση στην καφεΐνη, εκτιμήθηκε ότι αυτή είναι περίπου 8% για τους ενήλικες που τα καταναλώνουν, 13% για τους εφήβους καταναλωτές και 43% για τα παιδιά.

Παράλληλα η μελέτη εξέτασε την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ (μια πρακτική που φάνηκε να ακολουθείται περίπου από το 56% των ενηλίκων και το 53% των εφήβων) αλλά και την κατανάλωση των ποτών αυτών στο πλαίσιο κάποιας έντονης αθλητικής δραστηριότητας (μια πρακτική που φάνηκε να ακολουθείται περίπου από το 52% των ενηλίκων και το 41% των εφήβων).

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα για το δείγμα των Ελλήνων εφήβων (11-18 ετών) από τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της EFSA, με τα αποτελέσματα αντίστοιχης μελέτης που είχε εκπονήσει το 2012 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε μαθητές λυκείου (15-18 ετών), παρατηρείται ότι τα ποσοστά κατανάλωσης «ενεργειακών» ποτών είναι παρόμοια (περίπου 44% του δείγματος στη μελέτη του ΕΦΕΤ έναντι 48% στη μελέτη για λογαριασμό της EFSA).

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσα στους λόγους επιλογής των ποτών αυτών μεταξύ των εφήβων, η γεύση αποτελεί τον κυριότερο λόγο επιλογής τους και στις δύο μελέτες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *