Ερευνα: O καλύτερος τρόπος για να κόψεις το τσιγάρο

Αναμφίβολα το ερώτημα που απασχολεί κάθε καπνιστή είναι εκείνο για το τρόπο που θα μπορούσε να του φανεί ως ο πιο ανώδυνος.

Θα ήταν καύτερο να το κόψει μια και έξω ή θα μπορούσε σταδιακά να μειώσει τον αριθμό τσιγάρων σε σημείο που θα μπορέσει μέχρι και να το κόψει.

Η Nicola Lindson-Hawley, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλώντας στο TIME είπε ότι: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα είναι να μειώνει τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει σταδιακά».

Τα αποτελέσματα πάντως της σχετικής έρευνας που διεξήγαγε η Lindson-Hawley οδηγούν μάλλον στο αντίθετο συμπέρασμα.

Η έρευνα

Η επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με τους συναδέλφους της εξέτασαν 700 περιπτώσεις ανθρώπων κάπνιζαν τουλάχιστον 15 τσιγάρα την ημέρα που ήθελαν να το κόψουν σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους μισούς να συνεχίσουν το κάπνισμα για 2 εβδομάδες και μετά να το κόψουν απευθείας, ενώ από τους άλλους μισούς ζητήθηκε να επιχειρήσουν να μειώσουν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων για 2 εβδομάδες μέχρι να το κόψουν.

Οι ερευνητές επανήλθαν στις περιπτώσεις ένα μηνά μετά την ημερομηνία που έκοψαν το τσιγάρο, αλλά και 6 μήνες μετά.

Τα αποτελέσματα

Ενα μήνα μετά, το 49% εκείνων που έκοψαν το τσιγάρο μια κι έξω κατάφεραν να το διατηρήσουν έξι μήνες μετά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε εκείνους που το έκαναν σταδιακά ήταν στο 39%.

Και έξι μήνες μετά, το ποσοστό της πρώτης ομάδας ήταν 22% και της δεύτερης 15%.

Εντυπωσιακό επίσης εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως θα προτιμούσαν να κόψουν το κάπνισμα σταδιακά και όχι μονομιάς. «Ακόμη και να θέλουν το σταδιακό, είναι πιθανότερο να το κόψουν με την απότομη μέθοδο», τονίζει η Lindson-Hawley.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *