Έρευνα για το τσιμπολόγημα σε κατάσταση στρες

3C0697D3171C1AF8E1518AD0A59AC44F.jpg

  Ανήκετε σε αυτούς που καταφεύγουν στο τσιμπολόγημα, όταν είναι στενοχωρημένοι ή αγχωμένοι; Αν ναι, τότε η έρευνα που ακολουθεί θα σας ικανοποιήσει και θα διώξει από πάνω σας ένα μεγάλο βάρος.

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες ίσως να μην αποτελεί και τόσο κακή συνήθεια, αφού συχνά αντισταθμίζεται από την χαμηλότερη πρόσληψη τροφής όταν είστε χαρούμενοι. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνά τους όσοι αποφεύγουν το λεγόμενο «comfort eating», τείνουν τελικά να τρώνε περισσότερο όταν αισθάνονται καλά.

Όπως ξεκαθάρισε η Gudrun Sproesser, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Konstanz, τόσο αυτοί που καταφεύγουν στο «comfort food» όσο και αυτοί που το αποφεύγουν έχουν το «αδύναμο» σημείο τους όσον αφορά το φαγητό, απλώς διαφέρει η αντισταθμιστική διατροφική συμπεριφορά, που υιοθετούν απέναντι σε θετικές και αρνητικές καταστάσεις.

Η ομάδα της ζήτησε από εθελοντές «comfort eaters» να υποβληθούν σε τεστ κοπώσεως, κινηματογραφώντας του εαυτού τους, ώστε στη συνέχεια τα βίντεο αυτά να αξιολογηθούν από αγνώστους. Έπειτα, τους χώρισαν σε τρεις ομάδες.
Στην πρώτη είπαν ότι τα βίντεό της απορρίφθηκαν, στη δεύτερη ότι έγιναν δεκτά και στην τρίτη, την ομάδα ελέγχου, ότι το πείραμα ακυρώθηκε, ώστε να έχουν ουδέτερα συναισθήματα. Στη συνέχεια, όλες οι ομάδες πήραν μέρος σε μια δοκιμασία παγωτού, την οποία οι ερευνητές παρακολουθούσαν.

Από τις παρατηρήσεις τους προέκυψε ότι μεταξύ εκείνων που είχαν απορριφθεί, εκείνοι που ενέδωσαν στο «comfort food» έφαγαν περισσότερο από την ομάδα ελέγχου, ενώ εκείνοι που το απέφυγαν έφαγαν λιγότερο. Ωστόσο, από εκείνους που έγιναν δεκτοί, οι «comfort eaters» έφαγαν λιγότερο από την ομάδα ελέγχου, ενώ εκείνοι που δεν τσιμπολογούσαν κατανάλωσαν μεγαλύτερη ποσότητα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *