Έρχεται το γυναικείο βιάγκρα

5713B33C035F633B6DC5F927EDA7C297.jpg

  Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνουν το πρώτο γυναικείο βιάγκρα για την τόνωση της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών.

Ύστερα από δύο απορρίψεις της σχετικής αίτησης (η πρώτη ομόφωνα το 2010) και αφού μεσολάβησε εντατικό λόμπινγκ, η ειδική εισηγητική επιτροπή της FDA αυτή τη φορά ζητά κατά πλειοψηφία (18-6) να εγκριθεί η κυκλοφορία του φαρμάκου.

Ορισμένες γυναικείες οργανώσεις χαιρέτισαν αμέσως την εξέλιξη ως πολύ θετική και ως ένα ακόμη βήμα για την ισότητα των δύο φύλων, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το πρακτορείο Reuters και το New Scientist.

Το φάρμακο -ένα ροζ χάπι που πρέπει να λαμβάνεται μια φορά τη μέρα άσχετα αν η γυναίκα θέλει να κάνει σεξ- αναπτύσσεται από την φαρμακευτική εταιρεία Sprout Pharmaceuticals και αναμένεται να έχει την εμπορική ονομασία Addyi. Αρχικά αναπτύχθηκε ως αντικαταθλιπτικό από την εταιρεία Boehringer Ingelheim, η οποία όμως πούλησε τα δικαιώματα στη Sprout μετά την αρχική απόρριψη του φαρμάκου το 2010.

Το φάρμακο περιέχει τη δραστική ουσία φλιμπανσερίνη, η οποία επηρεάζει το επίπεδο ορισμένων ζωτικών χημικών νευροδιαβιαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Η επίδρασή του στη λίμπιντο δεν φαίνεται πάντως να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ίδια για όλες τις γυναίκες.

Απευθύνεται σε εκείνες τις γυναίκες, π.χ. μετά την εμμηνόπαυση, που η μείωση της σεξουαλικής διάθεσής τους δεν οφείλεται σε κάποια νόσο ή σε διαπροσωπικά προβλήματα με τον σύντροφό τους. Η εισηγητική έκθεση υπέρ του φαρμάκου επισημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να δίνεται υπό προϋποθέσεις και αφού οι γιατροί ενημερώνουν για τις πιθανές παρενέργειές του (που αυξάνονται όταν η γυναίκα έχει πιεί και αλκοόλ), όπως η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η λιποθυμία, η ναυτία, η υπνηλία και οι ζαλάδες.

Η καμπάνια υπέρ του φαρμάκου από τις γυναικείες οργανώσεις εστίασε στο ότι έχουν ήδη εγκριθεί φάρμακα για την τόνωση της σεξουαλικής επιθυμίας των ανδρών, με πιο γνωστό το βιάγκρα, που κυκλοφορεί από το 1998, όμως κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει για τις γυναίκες μέχρι σήμερα. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι το βιάγκρα δεν δρα στον εγκέφαλο, αλλά αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά όργανα, θεραπεύοντας τα προβλήματα στυτικής δεισλειτουργίας και όχι την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Κάποια θετικά στοιχεία από τρεις νέες κλινικές δοκιμές του φαρμάκου φαίνεται πως έγειραν τη ζυγαριά υπέρ του – αν και αναμένεται η τελική απόφαση, η οποία θα πρέπει να έχει ληφθεί έως στα μέσα Αυγούστου. Η FDA συνήθως ακολουθεί τη σύσταση της εισηγητικής επιτροπής της, χωρίς όμως να αποκλείεται η περίπτωση για τρίτη φορά να υπάρξει απορριπτική απόφαση τελικά.

‘Αλλες πάντως οργανώσεις, όπως η PharmedOut, η οποία κατηγορεί την επιρροή των φαρμακοβιομηχανιών στην ιατρική, επέκρινε την εξέλιξη, λέγοντας ότι «η έγκριση του φαρμάκου θα αποτελέσει το χειρότερο προηγούμενο, καθώς εταιρείες που δαπανούν αρκετά χρήματα, μπορούν να υποχρεώσουν την FDA να εγκρίνει άχρηστα ή επικίνδυνα φάρμακα».

Οι υποστηρικτές του φαρμάκου, από την άλλη, αντιτείνουν ότι αν ούτε αυτή τη φορά δεν εγκριθεί το φάρμακο, τότε όλο και περισσότερες γυναίκες θα καταφύγουν στα ανεξέλεγκτα και δυνητικά επικίνδυνα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και διαφημίζονται ως πανάκεια για την τόνωση της σεξουαλικής διάθεσης.

Σημειωτέον ότι η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που ανέπτυξε το ανδρικό βιάγκρα, δοκίμασε να διευρύνει την πελατεία της, προσπαθώντας να επεκτείνει τη χρήση του και στις γυναίκες. Όπως αποδείχθηκε, το φάρμακο αύξανε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στη λίμπιντό της.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *