Έρχεται η μείωση συμμετοχής των ασφαλισμένων

FA143794C39E9A45D60318CCAC522044.jpg

  Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση στην πολιτική του φαρμάκου με μείωση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, με ύπουλο τρόπο, αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών αγγίζοντας μεσοσταθμικά το 30% και συνολικά τα 622 εκατ. ευρώ.

«Διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά με την φαρμακοβιομηχανία και βρέθηκε ένας κοινός τόπος», με στόχο το φάρμακο να είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Επίσης ο υπουργός είπε ότι η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών θα «παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα κατάχρησης και σπατάλης». Επίσης θα αλλάξει το πλαίσιο των εκπτώσεων και -όπως είπε ο υπουργός- θα εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό σύστημα redate με βάση τον όγκο πωλήσεων για δικαιότερη κατανομή των βαρών στις εταιρείες.

«Προχωράμε σε ένα σύστημα διαφανές, αναλογικό, δίκαιο, προβλέψιμο, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ και από την εφαρμογή του οποίου θα εξοικονομηθούν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός.

Όσο για τα ακριβά φάρμακα θα προχωρήσει σε κλειστό προϋπολογισμό, ξεκινώντας από τα φάρμακα για την ηπατίτιδα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη διανομή αυτών στους αδύναμους. Ανακοίνωσε, επίσης, τη λειτουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ με στόχο τη μείωση του κόστους, ενώ εξήγγειλε μέτρα για ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης δήλωσε αισιόδοξος ότι οι εταίροι μας θα κατανοήσουν το δίκαιο των αιτημάτων μας. Εμείς, είπε, δεν θα πάμε στο επίπεδό της Βουλγαρίας. Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι υπέρ των εκλογών, καθώς ο λαός επέλεξε κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου.

«Η αποφασιστικότητα και σοβαρότητα που ο πρωθυπουργός χειρίζεται το θέμα θα φέρει αποτέλεσμα. Το πολιτικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι ο Αλέξης Τσίπρας» είπε και προσέθεσε ότι οι εταίροι δεν θα πάρουν την απόφαση να θέσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *