Επτά βήματα ζωής από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας

 
Υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να προστατευθείτε έναντι του καρκίνου; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ναι.
Ερευνητές σε Πανεπιστήμιο του Σικάγο υποστηρίζουν ότι τα «7 βήματα για υγιή καρδιά» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας μπορούν εάν εφαρμόζονται να μειώσουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.


Τα «7 βήματα ζωής» που εισήγαγε η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας είναι τα εξής:

1ο βήμα ζωής. Δραστηριοποιηθείτε: Αυξήστε το επίπεδο της σωματικής σας άσκησης τουλάχιστον κατά 150 λεπτά την εβδομάδα. (π.χ. μισή ώρα γρήγορο περπάτημα πέντε ημέρες την εβδομάδα)

2ο βήμα ζωής. Διατηρήστε υγιές βάρος: Στόχος είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) να μην υπερβαίνει το 25.

3ο βήμα ζωής. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή: χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα. Πλούσια σε φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες, και ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

4ο βήμα ζωής. Έλεγχος Χοληστερόλης: Στόχος το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης να διατηρείται κάτω από 200 mg / dL

5ο βήμα ζωής. Έλεγχος αρτηριακής πίεσης: Διατηρήστε τη σε επίπεδα κάτω από 120 mm Hg για τη συστολική και κάτω από 80 mm Hg για τη διαστολική. Προϋπέρταση αποτελούν τα επίπεδα 120 – 139 συστολική ή 80 – 89 διαστολική.

6ο βήμα ζωής. Μείωση σακχάρου στο αίμα: επίπεδο σακχάρου στο αίμα πάνω από 100, θα μπορούσε να είναι ένδειξη διαβήτη ή προδιαβήτη.

7ο βήμα ζωής. Διακόψτε το κάπνισμα: το κάπνισμα εκτός από την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 13.253 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε μελέτη για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, μελέτη η οποία διεξάγεται από το 1987. Για να εντοπίσουν πόσοι από τους ανθρώπους του δείγματος ανέπτυξαν καρκίνο τα επόμενα 20 χρόνια, εντόπισαν τις καταγραφές στα νοσοκομεία.

Από το δείγμα τους καρκίνο ανέπτυξαν τα 2.880 άτομα. Οι πιο κοινές μορφές ήταν καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού.

Αφού συνέκριναν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κατέληξαν ότι όσοι ακολουθούσαν τα 6 ή τα 7 βήματα ζωής (2,7% του συνολικού δείγματος) είχαν 51% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όσοι ακολουθούσαν τα 4 από τα 7 βήματα παρουσίαζαν μια μείωση κινδύνου του 33%.

Όσοι ακολουθούσαν 1 ή 2 βήματα είχαν 21% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τα «7 βήματα ζωής» μπορούν να επιτύχουν διπλό στόχο λένε οι επιστήμονες και τονίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές που θα βελτιώσουν ή ακόμη και θα σώσουν την ζωή.

Μια άλλη έρευνα μάλιστα του βρετανικού ινστιτούτου έρευνας καρκίνου (Cancer Research UK) υποστηρίζει ότι ένα 40% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *