Επιστρέφουν απειλητικά οι ξεχασμένες ασθένειες

Προβληματισμό προκαλεί στους επιδημιολόγους η επάνοδος σοβαρών ασθενειών, οι οποίες είχαν σχεδόν εκριζωθεί. Κρούσματα ελονοσίας, φυματίωσης, σύφιλης, γονόρροιας και λύσσας, δεν είναι πια τόσο σπάνια όσο ήταν πριν από λίγα χρόνια.


Διάφοροι παράγοντες διαμορφώνουν νέες συνθήκες στην κοινωνία μας, η οποία καλείται να συνυπάρξει με παθήσεις, που ήταν γνωστές στις προηγούμενες γενιές.

Η τήρηση των προληπτικών μέτρων είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ, ενώ η γνώση – σχετικά με τη μετάδοση των εν λόγω παθήσεων- αποτελεί βασικό μέσο πρόληψης.

Το «Εθνος – Υγεία» επιχειρεί σήμερα να συμβάλει στην κατανόηση των παθήσεων αυτών και στους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ατομική και συλλογική κινητοποίηση. Για πρόληψη παθήσεων, όπως η ελονοσία, απαιτούνται μέτρα, κυρίως από την πλευρά της πολιτείας. Γνωρίζοντας τους τρόπους μετάδοσης, μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς.

Σοβαρή απειλή είναι και η φυματίωση, η οποία επιστρέφει από το παρελθόν. Μπορεί να αντιμετωπιστεί, εφόσον διαγνωστεί, ενώ ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικότερο μέσο πρόληψης.

Μεγάλη προσοχή απαιτεί η λύσσα, κρούσματα της οποίας καταγράφονται όλο και πιο συχνά. Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Τεράστια ατομική ευθύνη έχουμε στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η σύφιλη και η γονόρροια, τα οποία ανακάμπτουν απειλητικά όσο ποτέ.

Η ανεξέλεγκτη πορνεία και η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη έχουν «φουντώσει» τα κρούσματα. Η ανάγκη για χρήση προφυλακτικού και η αποφυγή των πολλαπλών ερωτικών συντρόφων έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

Δυστυχώς, μπορέσαμε ως λαός να εμπεδώσουμε τα μηνύματα πρόληψης από την επιδημία του AIDS… Στα «επείγοντα» παρουσιάζονται οι στόχοι των βραβείων «Νόμπελ» για τη φαρμακευτική έρευνα, τα οποία θα απονεμηθούν -το 2013- στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *