Επιστήμονες θεράπευσαν την παράλυση σε πειραματόζωα

Επιστήμονες στη Βρετανία έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να αποκαταστήσουν την κίνηση των άνω άκρων παράλυτων ανθρώπων, με μια νέα γονιδιακή θεραπεία για να αποκαταστήσουν τη βλάβη στο νωτιαίο μυελό πειραματόζωων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα ζώα (αρουραίοι), που είχαν υποστεί βλάβη στον νωτιαίο μυελό τους και είχαν παραλύσει, ήταν πλέον σε θέση μόνα τους να πιάνουν κύβους ζάχαρης με τα μπροστινά άκρα τους και να τους τρώνε.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν έχει δοκιμασθεί σε ανθρώπους, οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s College) του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μπράντμπερι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Brain» («Εγκέφαλος»), σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», δήλωσαν αισιόδοξοι ότι κάποια μέρα στο μέλλον θα επιτευχθεί η αποκατάσταση της κίνησης των χεριών των παράλυτων ανθρώπων.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι χάρη στη θεραπεία υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στη δραστηριότητα του νωτιαίου μυελού των ζώων, πράγμα που δείχνει ότι νέες συνδέσεις μεταξύ των νεύρων είχαν πλέον επιτευχθεί.

Κάτι ανάλογο ευελπιστούν οι ερευνητές ότι θα συμβεί σε τετραπληγικούς ανθρώπους που έχουν ζημιά στη σπονδυλική στήλη και στον νωτιαίο μυελό τους μετά από τροχαίο, πτώση ή άλλη αιτία. Όπως είπε η Μπράντμπερι, «το να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κρατήσουν ξανά ένα φλιτζάνι καφέ ή την οδοντόβουρτσά τους, θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα της ζωής και την αυτονομία τους».

Η νέα γονιδιακή θεραπεία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δοκιμασθεί κλινικά σε παράλυτους ανθρώπους. Θα πρέπει να προηγηθούν και άλλες μελέτες σε μεγαλύτερα ζώα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι η θεραπεία θα είναι ασφαλής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *