Επιστημονική έρευνα: Αυτό είναι το λαχανικό που προστατεύει από 3 μορφές καρκίνου

Μπορεί τα στοιχεία που περιέχει ένα λαχανικό να είναι τόσο ισχυρά που να μετατρέπονται σε ασπίδα κατά του καρκίνου, με την προϋπόθεση  η κατανάλωσή του να γίνεται σε τακτική βάση και να ακολουθεί κάποιος στοιχειώδεις κανόνες διατροφής.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψή των ασθένειών και γι αυτό ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον,έβαλαν πολλά τρόφιμα και βότανα στο μικροσκοπιο μέχρι που ανακάλυψαν οτι  το σπανάκι, έχει προστατευτική δράση απέναντι σε τρεις μορφές καρκίνου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σπανάκι αφού και στο παρελθόν μελέτες έχουν αποδείξει πως το λαχανικό αυτό έχει αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Σε μια παλιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «International Journal of Cancer» (Νοέμβριος 2007), βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη λουτεολίνης (φλαβόνης), καθώς και κεπφερόλης (φλαβονόλης), πηγή των οποίων είναι το σπανάκι, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα.

Επιπλέον, σε μια ακόμη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007, διαπιστώθηκε μια ακόμη ιδιότητα του σπανακιού: Ότι προστατεύει σημαντικά από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Η ιατρική έρευνα επικεντρώνεται ολοένα περισσότερο στην επιγενετική, η οποία πρεσβεύει πως παράγοντες όπως η διατροφή, οι περιβαλλοντικές τοξίνες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ασθενεί. Καθοριστικό ρόλο παίζουν τα microRNAs.

Οι επιστήμονες του Όρεγκον παρακολούθησαν στα πειράματά τους τα 679 από αυτά. Όταν τα microRNAs δεν λειτουργούν σωστά, δημιουργούνται προβλήματα όπως η μη φυσιολογική έκφραση των γονιδίων με συνέπεια να προκαλούνται αλλοιώσεις και καρκίνος.

«Σε αντίθεση με τις μεταλλαγές του DNA που είναι μόνιμες, οι αλλοιώσεις των microRNAs μπορούν να διορθωθούν με την σωστή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής ή και με φάρμακα ακόμα», δήλωσε ο καθηγητής Ροντ Ντάσγουντ. «Και η διόρθωσή τους σημαίνει πως το κύτταρο θα ξαναγίνει φυσιολογικό».

Διαβάστε ακόμη...